SOS: Da li treba da se još trudim oko njega ili da odustanem?

Imam 14 godina i pre 7 meseci sam pronašla moju prvu pravu ljubav. On je sve što sam ikada zamišljala. Mnogo ga volim. Moja drugarica i on su rođaci i mi smo se tako i upoznali. Između nas se dosta toga dešavalo. Išli smo u grad, za 1. maj, u bioskop, kod drugarica. Uvek se nešto lepo desi. Mnogo je dobar prema meni i nikada me nije povredio. Problem je samo što on mene ne poznaje onakvu kakva sam pred svojim drugaricama. Ja kada nekoga ne poznajem dovoljno uvučem se u sebe i dajem samo deo sebe, a kada se sa nekim zaista družim to sam onda prava ja. Volim da se šalim, ludujem, zezam sa drugaricama, ali pred njim se jednostvno uvučem u sebe jer se plašim ako sazna kakva sam zaista da će misliti da sam debil, kreten itd… Između nas se zaista puno stvari desilo, ali nekako kada taman pomislim da mu je stalo, uvek se desi nešto što bi promenilo moje mišljenje. Za ovih sedam meseci ja sam ga sačekala 2 puta tj. jednom jer kad sam se tek zaljubila u njega on je bio u vezi i onda se pre 3-4 meseca smuvao sa još nekom ali su raskinuli. Moj problem jeste to što ne znam da li mu se sviđam ili ne, svi mi govore kako nije ravnodušan prema meni, ali ne znam. Mnogo sam se trudila oko njega i jednom sam upala u depresiju koja je trajala oko 10-tak dana i niko me nije prepoznavao. Nekoliko puta kada je moja drugarica bila kod njega on je odjednom počeo da priča o meni, kako sam se prolepšala i kako sam se promenila na bolje. Pomozi mi molim te. Samo želim da znam šta ti misliš da li treba da se još trudim oko njega ili da odustanem? Ne bih odustala jer ga mnogo volim, ali bih odustala jer u poslednje vreme ga i nisam baš viđala i nekako je prestalo išta da se dešava između nas. Naravno da kad se vidimo nešto mora da bude jer to ne bismo bili mi.

SAVET: To što toliko razmišljaš o svemu tome je samo znak da ti se on dopada i da ti je stalo do vašeg odnosa. Jako ste mladi, i normalno je i da budeš nesigurna u vezi sa vašom vezom, kao i da razmišljaš i analiziraš sve što se među vama događa kako bi pronašla znake da je sve okej, ili da nije okej sa vama. Ipak, predlažemo ti da pokušaš da se malo više opustiš i uživaš u vašoj vezi dokle god ona trajala. On ne bi ni bio s tobom toliko dugo da mu se ne dopadaš. Normalno je da se pred dečkom i pred prijateljima ne ponašamo baš isto, ali važno je da se ti pored njega osetiš dovoljno slobodno da budeš baš takva kakva jesi, nije poenta da budeš stegnuta i da osećaš da se povlačiš u sebe. Slobodno mu daj šansu da upozna i taj deo tebe koji si do sada “skrivala” od njega. Malo je verovatno da mu se ne bi to dopalo nakon svega što ste prošli zajedno. Ako ti se već toliko dopada, nema razloga da odustaješ još uvek dok nisi sve probala. Pokušaj da ti budeš ta koja će učiniti da se nešto “desi”, pozovi ga ponovo na film, u šetnju ili nešto slično što biste mogli zajedno da radite. Ako osetiš da je trenutak zgodan za neki razgovor na temu svega toga što te brine a što se ustručavaš da mu spomeneš, iskoristi ga. Pitaj ga šta on misli o svemu tome, o vama i vašoj vezi, da li je zadovoljan i slično. Tek ako nakon svega i dalje budeš osećala da to više nije to, da više ne možete da funkcionišete, onda možeš da odustaneš od svega toga. I važno je da znaš da je čak i to u redu. Tebi sada čak i pomisao na raskid deluje jako strašno, ali imaj na umu da je i to sastavni deo života i da mora ponekad da se prođe kroz to. Na početku bude jako teško, ali kasnije bude sve lakše i lakše, kasnije preboliš i dopadne ti se neko drugi. Uživaj u vezi koliko god da bude trajala, probaj da se opustiš i budeš svoja. Želimo ti sreću!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.