SOS: Dijabetičar sam već 3 godine, ali imam sve manje samokontrole

Dragi Hej, prvi put ti pišem u nadi da ćeš mi pomoći. Naime, imam 17 godina i dijabetičar sam već 3 godine. Primetila sam kako sve više rastem to imam manje samokontrole. U početku sam bila jako disciplinovana. Moj jelovnik se sastoji iz 3 obroka i nikako ne smem da jedem između jer će mi to naškoditi. Ali ja uopšte nemam kontrole više. Često se prejedam i jedem izvan obroka. Nekad jedem i stvari koje ne smem. Svesna sam da na taj način uništavam moj organizam i roditelji mi se ljute kada previše pojedem. Kako da povratim samokontrolu i da jednostavno jedem hranu koju smem? Inače sam često pod stresom i anksioznošću, ali to je druga priča. Te dve stvari mi dovoljno podižu šećer, pa bi htela barem hranom da ga dovedem u normalu.

SAVET: Za početak, bravo što si prepoznala da imaš problem sa tim i da radiš nešto što ugrožava tvoje zdravstveno stanje, i svaka čast za inicijativu da nešto promeniš! Što se rešenja problema tiče, sve je na tebi. Svesni smo da je nekad izuzetno teško odupreti se takvim porivima, ali trebalo bi da uvek imaš na umu zašto ne bi trebalo da se prepuštaš tako nečem. Svaki put kad osetiš potrebu da jedeš previše ili da jedeš nešto što ne bi smela, podseti sebe zašto treba da se odupreš i podseti se kakve bi to sve komplikacije moglo da ti napravi, i da bi to bilo loše i za tebe, a i za tvoje roditelje jer bi mnogo brinuli. Takođe, onemogući sebi dostupnost svemu tome što ne smeš da jedeš (npr. nemoj da kupuješ takve namirnice i slično). Budi jaka i istrajna, jer i sama znaš da je tako najbolje za tebe.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.