SOS: Drugarica me je baš povredila

Dragi Hej, imam jedan veliki problem, kako se sada završio osmi razred, i prošao je upis dogodio mi se jedan problem. Naime imala sam dobru drugaricu ili sam barem ja mislila da smo drugarice, ali ja sam upala u školu koju sam želela, a ona u onu koju i nije baš volela. Inače ja sam upala u tu školu zbog bolesti koju imam, tačnije nisu mi bili potrebi bodovi, mogla sam da upišem željenu školu. I ona mi je posle svega rekla kako sam nadrljala jer ona nije sa mnom u odeljenju, počela je da me ponizava i priča kako ja svoj uspeh nisam ni imala, a ovo što sam imala… “za to je ona zaslužna.” I kako sam ja samo gledala korist od nje… Jako me je povredila i ne mogu da pređem preko toga, a kada se samo setim koliko sam bila tužna jer nas dve više nećemo biti u istom odeljenju, sramota me je jer sam mislila da mi je prava drugarica. Ne znam kako ovo da prebolim, i kako da pređem preko toga. A što se tiče izvinjenja, ne planiram da joj se izvinim jer sam primetila da me ne želi kao drugaricu

SAVET: Ponašanje tvoje drugarice zaista nije na mestu i pršti od ljubomore i ogorčenosti. To što ti je rekla i što je uradila je u najmanju ruku pokvareno. Iako možemo da razumemo odakle to dolazi, zatista smatramo da nije nimalo ok. Naravno da je trebalo da iskoristiš tu prednost koju imaš. O kakavoj god bolesti da je reč, afirmativne mere za upis u srednje škole i fakultete postoji sa razlogom. Jedan od razloga je taj da ste vi, koji ste se sa različitim bolestima suočavali, veliki deo svog proveli lečeći se i niste mogli da budete uključeni u nastavu na adekvatan način. Zato se može desiti da imate neke rupe u znanju i tu nastupaju afirmativne mere, koje imaju za cilj da vam pomognu da premostite taj jaz. Ti njoj nikako ne bi trebalo da se izvinjavaš, ona je ta koja bi trebalo da se izvini tebi. Recept za to kako da pređeš preko ovoga i kako da preboliš ne postoji. Nažalost to nekako moraš da pregrmiš. Ona sada smatra da je njoj donekle učinjena nepravda i da si se ti na neki način izvukla i onda svo svoje nezadovoljstvo zbog toga je iskalila na tebi. Dakle, ovde nema tvoje krivice, ima samo njenih negativnih osećanja. Nažalost neki ljudi su takvi i kroz život ćeš se suočavati sa manje ili više sličnim stvarima i trebalo bi samo da shvatiš kada je nešto do drugog, a ne do tebe, kao što je sada slučaj. Neko može izručiti sva negativna osećanja na tebe, ne zato jer si ti objektivno kriva, već zato što ne zna šta će sa njima, ta osećanja ga preplavljuju a ti si se reicmo u tom trenutku našla kao pogodna osoba za to iskaljivanje, nažalost. Stoga, samo produži dalje i pažljivo biraj prijatelje ubuduće. Najbitnije je da te neko razume i voli bezuslovno, da ne gleda na tebe sa dozom zavisti i da ne buude ljubomoran.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.