SOS: Drugarica kriva za gubitak samopouzdanja

Dragi Hej, imam jedan problem. Mislim i nije možda toliko velik problem,ali iskreno svaki dan mi se plače zbog toga. Radi se o tome da sam izgubila samopouzdanje. Imam 17 godina. Stvar je u tome da sam ponovo počela da se družim sa drugaricom sa kojom sam se pre družila. Ona me je pre stalno ogovarala i mrzela me je. Mene tad iskreno nije bilo briga za nju, jer sam i ja imala isto mišljenje o njoj. Ali onda je nekako ponovo počela da se druži sa mnom, a i sa mojim ostalim dugaricama, ne znam zašto. I sada kao da mi svakog dana nameće neke komplekse. Na primer kada stavim novu sliku na Instagram, ona kaže pogledaj na šta ličiš. Pre sam imala mnogo više samopouzdanja i sebi sam bila prelepa. Takođe kada sam pre bila zaljubljena u jednog dečka rekla mi je “Ja bih pre bila sa njim nego ti”. Ja sam je pitala “Kako znaš?”, ona me je samo odmerila pogledom i rekla videćeš. Ne znam šta treba da uradim da vratim samopouzdanje, jer iskreno mislim da je ona kriva za to što sam ga izgubila.

SAVET: Mislimo da si vrlo lepo prepoznala da je ona ta koja ima veliku ulogu u tome kako se osećaš. Ti si tinejdžer i vršnjaci su ti koji u tim godinama veoma utiču na našu sliku o nama samima. Nama deluje kao da tebi druženje sa njom uopšte ne odgovara i da, štaviše, negativno utiče na tebe. Verovatno bi najbolje bilo da se udaljiš od nje i da se manje družite. Iako je vrlo teško ponekad, seti se kako si se osećala pre toga svega sa njom, koliko si bila zadovoljna sobom. Uloži napor u to da izignorišeš sve što ti kaže i da postupaš onako kako se tebi sviđa i kako tebi prija. Ko zna iz kojih razloga se ona tako ponaša, moguće je da je sama nezadovoljna sobom, da je možda pomalo i ljubomorna i da tako što ti priča sve to, pokušava da sebi olakša kako bi se osećala bolje. Sasvim je u redu da se udaljiš od nje, i slobodno joj i reci da ne želiš da budete bliske više jer ti se ne dopada njeno ponašanje prema tebi. Bori se za sebe i drži se pravih prijatelja koji su ti uvek tu kao podrška i koji ti odgovaraju i razumeju te!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: John-Mark Smith on Unsplash

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.