SOS: Drugarica živi u društvu virtuelnih prijatelja

Dragi Hej, imam jedan problem koji nije vezan za mene, već za moju drugaricu.
Ona je, od kad znam za nju, stalno bila u virtuelnom svetu, ali ne u normalnim granicama. Tamo je imala momke, tamo su joj najbolje prijateljice i to joj je sasvim dovoljno. U školi se druzž samo sa mnom i još par devojčica.
I to bi bilo ok da nije ceo raspust provela u kući i samo tri puta izašla iz kuće sa društvom! Stalno kad je neko od nas zove napolje, kaže da ne može zato što sad razgovara sa nekim od drugara!
Brinem se za nju zato što nema neki socijalni život i uglavnom se druži samo sa tim ljudima preko interneta, koji su možda i neki opasni ljudi, a ne naši vršnjaci iz drugih zemalja. Ona kaže da je to provereno, da su to stvarno ta deca, ali nešto nisam baš ubeđena.
Kako da je nateram da ostavi virtuelni svet i da krene da živi pravi život?

SAVET: Pitanje je koliko ti nju možeš da nateraš da promeni bilo šta kada je reč o njenom ponašanju i razmišljanju. Svakako da možeš probati da utičeš na nju, ali ipak od nje zavisi da li će i šta će menjati. Nisu svi ljudi isti, neki su otvoreniji za druženja, dok su drugi donekle rezervisani, stidljivi i pomalo uplašeni iz različitih razloga. Stoga nekim ljudima više prija upravo to što ona radi, kontakt na distanci nad kojim ona ima kakvu takvu kontrolu jer može da bira kada će započeti i kada će završiti razgovor. Ti joj najpre možeš pomoći tako što ćeš biti tu za nju i što ćeš donekle poštovati njene izbore, ali isto tako joj možeš predlagati da se više družite uživo a manje preko kompjutera. Slobodno joj reci kako ti to baš prija i kako ti je ona kul, pa bi volela da više blejite zajedno. To ti kažemo jer mislimo da se može udaljiti ako budeš krenula da joj pričaš kako internet nije bezbedan i kako je njeno ponašanje zabrinjavajuće. Svakako, ti joj možeš opet skrenuti pažnju na to da ima rezervu prema ljudima sa kojima se dopisuje a koje ne poznaje uživo.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

 

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.