SOS: Društvo iz razreda me odbacuje

Zdravo! Pre četri godine sam prešla u novu školu i sve je bilo super, na početku. Sada imam utisak da me pojedine osobe iz razreda odbacuju. Posle škole se dogovore da odu na sok, pizzu ili palačinke, a mene ne zovu. Jednom me je drugarica pitala da idem sa njima, i ja sam, naravno, pristala. Bila sam jako srećna što su me napokon pozvali da idem sa njima! Ja sam krenula, a jedan dečak mi je rekao da ne mogu da idem sa njima tj. ko je mene zvao. Bila sam jako tužna i slagala da me mama hitno zove i da moram da odem kući. I sada se svakog dana okupe i druže. Imam utisak da sam ja dobra samo kada trebam da pomognem nekom na kontrolnom, ili da mu uradim domaći. A kada kažem da ne mogu da im pomognem oni se naljute. Ne znam šta da radim, da li bi trebala da im kažem kako se osećam?

SAVET: Prvo bi trebalo da razmisliš o tome ko te je pozvao da ideš sa njima. Verovatno te ne odbacuju svi, ali oni koji to čine su uspeli da nadjačaju one kojima si ok. Dakle, u toj grupici sigurno postoje oni koji bi se družili s tobom, ali zbog pritiska ostalih to možda ne čine. Stoga sa njima, onima kojima si ti ok, bi mogla da probaš da popričaš baš ovako kako si rekla. Možeš im reći kako se osećaš kada te izostavaljaju iz raznih zabavnih aktivnosti, a onda sa druge strane od tebe traže pomoć kada je potrebno za kontrolne radove ili za domaći. Ukoliko to njihovo ponašanje bude postalo gore i ako se ti budeš zbog toga osećala baš loše, onda bi bilo dobro da to podeliš sa roditeljima i sa razrednom. Moguće je da će oni moći da smisle dobar način kako da se situacija popravi i da ti budeš zadovoljnija. Takođe, bilo bi dobro da imaš na umu da ne moraš da imaš društvo samo iz svog odeljenja. Možeš se družiti sa kim god jer posle škole, za vikend i za vreme raspusta ti možeš birati sa kim ćeš i koliko blejati.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.