SOS: Društvo u školi me kvari

Dragi Hej, imam jedan problem. Moje društvo u školi nije savršeno: devojčice psuju, ogovaraju i vređaju se međusobno. Na početku petog razreda govorila sam sebi da nikad neću biti takva, ali kako prolazi vreme zbog društva u kakvom sam, počela sam i ja da se ponašam isto kao i one. Psujem i ogovaram druge i ne mogu da prestanem. Kod kuće se pred roditeljima ponašam normalno. Pred momcima i drugaricama sam skrooz drugačija i često kad nešto uradim i kažem sama se pitam da li sam to ja rekla ili neko kontroliše moj mozak (čudno zar ne?) Poenta je u tome što mislim da bi se više svidela momcima i nekim dobrim devojčicama kada bi se u školi ponašala kao kod kuće, kad bih bila mirna i tiha, a ne bih vikala i divljala po hodnjicima, što inače radim pod uticajem društva. Dragi Hej nadam se da si razumeo moj problem i da možeš da mi pomogneš. Hvala.

SAVET: Društvo najviše uticaja na nas ima u godinama u kojima se ti nalaziš. Često se dešava da mnoge navike i ponašanja pokupimo od drugih, a to i ne primetimo. To može biti korisno i ok, ali nekada može biti i loše, kao što je sada slučaj. Međutim, dobra stvar je da si ti toga svesna tako da možeš da na to utičeš. Ti si ta koja sopstveno ponašanje kontroliše, stoga možeš se uzdržati i od psovki i od ogovaranja. Trudi se da prvo razmisliš pa da tek onda nešto izgovaraš. Što se ogovaranja tiče, možeš početi da pišeš dnevnik, pa ako ti neko baš toliko smeta, napiši u dnevniku. Ipak, daleko je bolje ne baviti se ljudima na takav način jer je ogovaranje ružno i nema nikakvu poentu. Bolje je uvek reći u lice ono što ti smeta, nego govoriti unaokolo. Mi zaista verujemo da ćeš ti uspeti sve to da dovedeš pod kontrolu ukoliko se budeš potrudila.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.