SOS: Društvo u srednjoj školi

Dragi Hej, često mi se dešava da se osećam loše, i imam problem i ne znam s kim da pričam niti kome da se obratim, tako da uglavnom vama pišem i osećam se rasterećenije. Ovako, krenula sam u srednju školu, to je ona koju sam želela da upišem, nisam upala na smer koji želim, nije moguće prebacivanje ali meni to ne predstavlja problem pošto je isto gradivo. Moj problem je društvo. Devojčice su se podelile u grupice, kao što je i očekivano, postoje tri grupice i ja sam u jednoj. One se međusobno druže, a ja se družim sa tih par devojčica i to je okej, mislim treba da budem srećna jer sam našla nekog. Ali problem je što one nisu kao ja, one su štreberke, pričaju o školi, ponašaju se kao deca, ne smeju da piju vodu da profesor slučajno ne bi ušo itd. I one jednostavno nisu moj tip s kim bih se družila, i krivo mi je jer sam sebična, a opet ne želim da izađem iz škole bez novog društva. U osnovnoj sam zamišljala da ću da imam nekog kao ja sa kojim ću moći da se družim i van škole i idem na žurke i pričam i onda dođem ovde i razočaram se jer su svi nekako balavi. Za ostale devojčice da ne pričam jer nema ništa od toga da se sprijateljimo, kao prvo sve su odvojene, a koliko sam ih upoznala nijedna nije nešto posebno s kim bih se družila. Znam da zvuči glupo, ali ja sve vreme sedim i posmatram ih i skoro sam shvatila ko je kakav. Ne znam šta da radim, osećam se mnogo usamljeno jer imam samo staro društvo u drugom odeljenju. Često kad dođem kući plačem jer mi je mnogo teško što je tako, teško mi je da se sprijateljim i svi su me već upoznali kao nekog autsajdera iako imam tih par drugarica. Ne znam da li da čekam novembar da probam da se prebacim u drugo odeljenje, da li da probam da pronađem društvo iz drugih odeljenja, da li da ostane ovako jer stvarno nema šanse da se zbližim ni sa kim iz odeljenja. I to mi je mnogo teško palo jer sam našla društvo ali nisam zadovoljna i ispadam đubre jer tako pričam. Molim vas, odgovorite mi na sajtu pošto nisam u mogućnosti da kupim časopis.

SAVET: Sasvim je u redu da ti neko ne odgovara za druženje, i to što to uviđaš te ne čini lošom osobom dokle god te drugarice npr. ne ogovaraš i dokle god nisi loša prema njima. Sasvim je normalno da za druženje tražiš ljude koji su ti slični i sa kojima se razumeš, sa kojima možeš da budeš to što jesi i da iskažeš svoju ličnost u potpunosti. Ipak, niko ti ne kaže da takvi ljudi moraju biti u tvom razredu i da moraš biti baš bliska sa nekim iz tvog razreda. Deluje nam kao da ti na neki način osećaš pritisak da “moraš” da budeš najbolji prijatelj sa nekim iz novog razreda, a to je verovatno izazvano upravo tvojim očekivanjima koja si imala pre srednje škole a koja si nam gore opisala. Mi ti kažemo da treba da društvo biraš upravo po tome koliko ti neko odgovara, a ne po tome da li ti je npr. u istom razredu, živi blizu tebe ili nešto slično. Kada je reč o tim devojčicama iz odeljenja, ne moraš potpuno da se udaljiš od njih, budi okej sa njima, ali ne možeš ni od njih da očekuješ da idu na žurke ili da ne budu “štreberke”, niti bilo šta drugo što one nisu, jer su prosto takve kakve su i ni ne treba da se menjaju da bi se nekom dopale. S druge strane, ne treba da zanemariš društvo koje si ranije imala u starom odeljenju i sasvim je ok i normalno da sa njima održavaš kontakte, družiš se i izlaziš. Pored toga, ne moraš da menjaš odeljenje da bi se družila sa ljudima iz drugih odeljenja. Za to postoje mali i veliki odmori, vreme posle škole i slično. Ništa te ne sprečava da u školi, kao i van nje, upoznaš druge osobe koje su ti sličnije i sa kojima bi se više zbližila. Probaj da se opustiš i da upoznaš ljude koje ranije nisi, proceni kakvi su, koliko ti se dopadaju i ako osetiš da su ok, uživaj u druženju sa njima! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.