SOS: U školi nemam nijednu drugaricu i jako sam tužna zbog toga

PROBLEM: Otkako sam krenula u srednju školu, mislim da nije prošao dan da nisam zaplakala. Nisam se uklopila i uopšte nemam prijatelje, čak nemam s kim da budem na odmoru. Prvi razred sam jedva završila i to upravo zbog toga što sam bila u depresiji jer se niko nije sa mnom družio. Inače, van škole imam neke drugarice sa kojima ponekad izađem, ali ne razumem zašto u školi ne mogu da nađem bar jednu prijateljicu. Priznajem da sam malo zatvorena, ali ipak ne toliko da baš niko ne želi da mi priđe. Kad izađem, nisam uopšte od onih koje stoje sa strane i ćute, već sam totalna suprotnost, prava brbljivica i komunikativna osoba. Ne razumem zašto mi je onda problem da u školi budem otvorenija, mene tamo ne možete čuti jer uvek mislim na to šta će mi drugovi iz razreda reći, jednostavno me strah da iznesem svoje mišljenje. Molim vas da mi pomognete što pre pošto mi je ova godina bila užasna, a čekuju me još tri.

SAVET: Postoje dva načina da se suočiš sa nekom situacijom koja u tebi izaziva veliku tremu, nervozu, strah ili napetost. Prvi je da odmah prokušaš da se suočiš s njom. Znaš kako se kaže – klin se klinom izbija, pa je tako i sa strahom. Stisneš zube i “skočiš”, pa šta bude da bude. I svaki put kada to uradiš, napetost će biti manja. Doduše, nisi nam rekla kakvo ti je zapravo društvo u školi, možda su već podeljeni u “klanove” pa je teško do njih dopreti, što bi značilo da nije sav problem u tebi, nego i u okruženju. Tebi se možda učinilo da si problem ti jer je njih više, ali zapamti da su ljudi različiti, neko se snalazi brže, neko sporije, a ti si očigledno previše osetljiva pa se povlačiš i osećaš nesigurno. Ako ti sredina u kojoj se krećeš nameće visoke zahteve i zbog toga ne možeš da se uklopiš, drugi potez koji možeš da napraviš je da potražiš drugaricu u drugom odeljenju, sigurno postoji osoba koja odgovara tvom senzibilitetu.
A ono što obavezno treba da uradiš jeste da potražiš stručnjaka, psihologa ili psihijatra, s kojim bi porazgovarala i koji bi otkrio gde leži pravi uzrok tvog problema.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.