SOS: Dvolična BFF

Dragi Hej, prvi put ti pišem i nadam se da ćeš mi pomoći. Imam 13 godina, i idem zajedno u odeljenje sa mojom tzv. BFF. Ona i ja smo uvek bile najbolje i svi su nas tako gledali. Obe smo odlični đaci, ona malo bolja doduše, i stalno mi to prebacuje. Million puta sam joj rekla da prestane, ali ona nastavlja. U ranijim razredima nije bila takva, ali sada jeste. Takođe, izbegava me sa jednom našom drugaricom, i uvek idu ispred mene i šapuću nešto i ogovaraju me. Pričala sam o tome sa njima, ali su obe rekle da umišljam. Ja sam u međuvremenu upoznala jednu devojčicu iz mesta u kom žive moji baka i deka. Ta devojčica i ja smo se mnogo zbližile i postale jedna drugoj prava BFF. Ja sam krenula da pričam u školi o njoj, a ove dve su postale ljubomorne i počele da me ubeđuju da stalno o njoj pričam. Povrh svega, moja lažna BFF (kad moram tako da se izrazim) je počela da me komentariše. Priđe i kaže kako sam stavila karmin,a nisam, to je uglavnom labelo ili sjaj, jer se ne šminkam, kako izgledam deblje u nekoj majici itd. Prvo nisam obraćala pažnju, ali posle mi je dosadilo i rekla sam da prekine. Million puta sam na lep način razgovarala sa njom, ona tada razume, a posle se ponavlja. Krivo joj je što sam ja popularnija od nje, i što me svi u odeljenju (i u školi koliko ja znam) vole, a nju ne jer se stalno ulizuje nastavnica. Nikad nisam plakala da bih se posvađala sa njom ili nekim, alli sam se iznervirala jedan dan kad sam se vraćala posle škole kući, a ona i ona druga su bile ispred mene. Nisu me videle i krenule su da me ogovaraju. Pričale su kako sam bezobrazna, umišljena itd. Mnogo me je povredilo i samo sam prošla ispred njih. Dozivale su me, ali nisam ni glavu okrenula. Plakala sam duž celog puta do kuće. Razgovarala sam sa sestrom i mamom. Rekle su mi da se opustim jer makar imam ovu moju pravu bff. One se nisu smirili, izbegavala sam ih par dana. Krenule su da me zezaju kako sam zaljubljena u najboljeg druga. Rekla sam da se smire, ali nisu slušale. Jednom sam se izdrala na njih i okrenula se i otišla. Kako su tu bili ovi iz odeljenja, svi sui h napali. Uopšte više nisam sigurna. Ova lažna BFF je ovako bezobrazna, ali kada smo same posle škole se pretvara u drugu osobu. Postaje vesela i prijatna. Njena porodica me voli, ali mi je žao što je ona tako dvolična. Žao mi je da upropastim to prijateljstvo, ali opet ne znam da li vredi više pokušavati jer sam probala na sve načine koje znam. Ako razgovor ne pomaže, šta će pomoći? Molim te pomozi mi. Izvini zbog dugačkog teksta.

SAVET: S obzirom na to da si probala da pričaš sa njima i da ništa nije uspelo, najbolje je da prestanete da se družite. Njeno ponašanje uopšte nije u redu i ne treba to da trpiš. Nisi ti ta koja rastura prijateljstvo već ona. Pošto očigledno više ne možete da funkcionišete kao drugarice, najbolje je da prestanete sa druženjem i da se svaka druži sa drugaricom koja joj više odgovara. Nemoj da se zbog toga osećaš loše, jer je normalno da se prijatelji menjaju u toku godina. To što je dobra kad ste same ne poništava ono što radi kada niste. Drži se devojčice sa kojom si počela da se družiš, a od nje se sasvim udalji i nemoj da ulaziš više u raspravke. Videćeš da ćeš biti mnogo srećnija i zadovoljnija. 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.