SOS: Facebook – da ili ne?

PROBLEM: Počelo je drugo polugodište. Ocene su mi jako bitne, kao i prosek zbog upisa u srednju školu, pa se već danima pitam da li je vreme da ugasim profil na fejsu? Postala sam zavisna, stalno se dopisujem sa osobama sa kojima se mogu videti svaki dan i objavljujem slike, a već mi je sve to pomalo i dosadilo… A stvarno moram da učim! I da budem još iskrenija, imam 12 godina, tako da mi ne treba baš fb, pošto i po njihovim propisima mlađi od 13 ne mogu da otvore nalog, a to valjda nešto govori. Mislila sam da vratim profil negde na letnjem raspustu, tada ću imati vremena za sve i tada punim 13 godina. Ali ja sad ne znam šta da uradim pa te molim za savet.

SAVET: Evo, razmišljamo šta bismo mi radili da smo na tvom mestu. Znači, nismo baš sigurni šta je važnije: drugari ili škola. Hm… pa i jedno i drugo. Kada ćeš da se družiš i učiš ako ne sada? Za početak odredi šta i koliko imaš da naučiš, a onda razmisli o tome kada su tvoji drugari najaktivniji na mreži i kada bi mogla da im se pridružiš. U stvari, uvedi jedno zlatno pravilo: da postoji vreme za učenje i vreme za druženje. E, sada sledi ono najteže. Kada učiš, skloni sve aparate koji bi mogli da te ometaju (mobilni, tablet, laptop, kompjuter, TV). Zatim uredi sobu tako da te motiviše da učiš (pusti tiho muziku ili raščisti radni sto). I onda se baci na savladavanje gradiva. A kada završiš, eto vremena i za druženje.

priredile: psihoteraput Tanja Dobrić Brankov i Sanja Matasić

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.