SOS: Gubitak ciklusa zbog poremećaja u ishrani

PROBLEM: Zdravo imam problem sa gubitkom ciklusa koji se ne pojavljuje već 2 i po godine. Smršala sam 10kg i imala sam blaži poremećaj u ishrani. Sada sam već više od 6 meseci na normalnoj kilaži. Takođe sada mi se dešava i posesivno prejedanje. Obično se prejedam kada sam sama i kada sam nervozna, ali se dešava i iz čistog mira.
Sada imam 60kg, 170cm i 17 godina. Želela bih da imam 55. kg. Trenutno idem u teretanu i često vežbam. Bila sam kod ginekologa, ali mi je rekao da čekam do februara. Inače ciklus sam dobila u četvrtom razredu i bio je normalan do poremećaja u ishrani.
Molim Vas za savet zato što bih jako želela da živim normalno bez prejedanja i sa ciklusom. Umorna sam od raznih dijeta i ograničavnja u ishrani, jer mi je najgore kada sam u školi i svi jedu šta žele samo ja moram da pazim. Da li vi mislite da je moj izgled dobar?
Moji roditelji znaju za gubitak ciklusa i mršavljenje i vodili su me kod nutricioniste i psihologa. Međutim ne znaju za prejedanje i meni je glupo da im kažem jer ne želim da im pravim probleme oko toga.

SAVET: Problemi sa ciklusom su često usko povezani sa promenama u težini, kao i sa ishranom. Svaka promena, ukoliko je veća od uobičajne, je stres za organizam. Zato ponekada reaguje drugačije od očekivanog. Svakako je neophodno da o ovome, kao što si ti već uradila, budu obavešteni roditelji i da se potraži mišljenje i savet ginekologa.
Međutim, nama se čini da je izostanak ciklusa posledica značajnijeg problema. Problema, to jest poremecaja ishrane. Možemo da razumemo zbog čega se stidiš da o tome pričaš, ipak, neophodno je i krajnje je vreme da na ovom problemu krene da se radi jer može imati daleko veće posledice. Ukoliko nakon prejedanja sledi povraćanje, problemi se mogu javiti i sa zubima, noktima, kožom ali mogu imati i gore, a manje vidljive posledice. Zbog toga je zaista bitno da kažeš roditeljima za ovo i da zajedno sa njima potražite pomoć psihologa, psihijatra ili psihoterapeuta. Sa ovim se sama ne možeš boriti, a ovo ipak samo od sebe neće nestati. Zato insitiramo na tome da se obratiš za pomoć. Nadamo se da ćeš razmotriti naš savet i da ćeš nas, pre svega zbog sebe, svog zdravlja i raspoloženja (kao i osećanja, razmišljanja, ponašanja i samopouzdanja) poslušati.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.