SOS: Idem u školu u drugi grad, stanujem privatno, ali bih to da promenim

Pomogao si mi par puta i hvala. Sada mi opet treba pomoć. Idem u školu u drugi grad i stanujem kod jedne babe koja ima skoro 90 godina. Spavam već godinu dana u sobi u kojoj se puši, loži vatra, sprema hrana… Nije mi to smetalo do skoro. Smeta mi dim, čim osetim cigarete počnem da kašljem, doktor mi je rekao da imam osetljive disajne organe i da bih trebala da izbegavam takve prostorije. Pitala sam tu babu da spavam u drugoj sobi jer mi smeta, a ona je rekla da ne mogu da idem u drugu sobu jer je hladno i sve je raspremljeno, ne može da razbacuje stvari i da ja umišljam. Ali ne umišljam, stalno pomalo kašljem i kad sam prehlađena i kad nisam, i još taj dim od cigareta i šporeta mi nadražuju grlo. Rekla sam roditeljima, ali kao da me ne razumeju.

SAVET: Najpre bi trebalo da probaš ponovo da pričaš sa tvojim roditeljima jer ti oni mogu najviše pomoći. Sigurno će ta baka drugačije reagovati ako oni budu tražili da se premestiš u drugu sobu. Reci roditeljima ovo što si i nama. Objasni da tebi to smeta kada je reč o zdravlju. Navedi koje su vidljive posledice, poput kašlja. Tebi najpre te stvari smetaju i to je ok. Možeš, ukoliko želiš, i da na pretraživaču potražiš kakve posledice po osobu ima ako dugo boravi u prostoriji gde se intenzivno puši. Nije loše potkrepiti se činjenicama. Čim pre pričaj sa njima, kako biste u skorije vreme rešili taj problem!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.