SOS: Imam 12 godina i još nisam dobila menstruaciju, da li je to okej?

Zdravo, jako sam dugo razmišljala da vam pošaljem ovaj mejl, ali ipak sam skupila hrabrost i evo šaljem ga. Imam 12 godina i ne znam da li je nešto nije u redu sa mnom, nisam dobila menstruaciju, a starija sam od moje rođake 5 meseci i ona ima veće grudi od mojih i dobila je menstruaciju prva . Osećam se jako tužno, a nekad me baš briga, ali kada ne radim ništa onda počnem da razmišljam kako ću da ,,zakržljam” jer mi to mama stalno govori jer ,,ništa” ne jedem, a tetka me upoređuje sa sestrom, a obe smo mršave jer njena i moja mama su kao male bile mršave. Molim vas da mi pomognete.

SAVET: U više navrata smo odgovarali na slična pitanja. Sa tobom je sve u redu. Ne postoje tačno vreme, godina kada se dobija prva menstruacija, niti kada kreću grudi da rastu. To je za sve različito i zavisi od toga kada ko uđe u pubertet. Svako ima svoj tempo razvoja, kako mentalnog, tako i fizičkog. Zato npr. postoje devojčice koje prvu menstruaciju dobiju sa 11, a druge npr.sa 16 godina. To je skroz ok jer smo svi mi različiti. Apsolutno možemo da se poistovetimo sa tobom jer smo u tvojim godinama i mi prolazili kroz to. Zaista je samo pitanje vremena kada ćeš i ti ući u pubertet i proći kroz sve to. Do tada maksimalno uživaj u tome što još uvek nemaš te muke. Iako tebi to deluje kul, nakon nekog vremena prestaje da bude jer je to nešto što ćeš decenijama imati jednom mesečno. Sve je zaista ok i uživaj u tome dokle god možeš.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.