SOS: Imam 13 godina i osećam se usamljeno

Ćao Hej časopisu! Imam 13 godina i oosećam se jako usamljeno. Imam porodicu i prijatelje, ali niko od njih po mom mišljenju nije zaslužan da mu kažem sve. Pod tim “sve” su moja osećanja, tajne, tj. sve ono što me muči. Jedinica sam i volela bih da imam brata ili sestru, ali moji roditelji su razvedeni. U poslednje vreme imam preveliku želju da budem s nekim u vezi. Previše je rano, ali treba mi neko da mi kaže uveče “laku noć”, da me zagrli, poljubi u obraz, da bude tu u svako doba dana. Majku ne viđam često, a otac mi je stalno u gužvi, tako da nikada ne stignem sa njima da popričam, a i takvi su da smatraju da samo rastem i ne mogu sve da im ispričam jer me ne bi razumeli. Moje drugarice su sve brbljivice i ništa im ne pričam. Dnevnik me mrzi da pišem, jer on ne može da mi odgovori ili pomogne. Kada bih imala “dečka” tj. osobu koja me voli, možda bi sve bilo bolje. Ali ne znam. Školskom psihologu ne mogu da se obratim zato što on samo rešava tuče, svađe i priča nam kako treba da se ponašamo i kako on kaže nije “ispovedaonica” .Pomozi mi , molim te. Hvala unapred pozdrav 

SAVET: S obzirom na tvoje godine, sasvim je normalno da priželjkuješ i vezu, a i da imaš potrebu za prijateljima u koje ćeš imati poverenja i moći sve da deliš sa njima. Što se prijatelja tiče, možda još nisi pronašla nekog ko ti sasvim odgovara za to što ti od prijateljstva očekuješ, ali ne znači da nikad nećeš. Ukoliko imaš prilike da upoznaješ nove ljude, ili da bolje upoznaš neke koje već znaš od ranije, nikako nemoj to da propustiš. Nekad te iznenade ljudi od kojih to ni ne očekuješ, i zato ako ima neko s kim bi mogla da se zbližiš ali nisi baš sigurna kako bi moglo sve to da izgleda, obavezno mu pruži šansu. Nemoj da odustaješ od toga da upoznaješ ljude, jer dok ne probaš da budeš prijatelj sa više njih, nećeš znati ko ti najviše odgovara. Ukoliko se npr. skroz zatvoriš i odvojiš od ljudi, teško ćeš se zbližiti sa nekim i steći neko dobro prijateljstvo. Takođe razmisli o svom odnosu sa drugaricama koje si spomenula, razmisli o tome da li možete možda da rešite probleme koje imate, tj. to što tebi smeta kod njih. Što se tiče dečka, možda jeste još malo rano za neke ozbiljnije veze, ali simpatije, dopisivanja i slično su sasvim u redu. I još jedna stvar, ako osećaš potrebu za razgovorom sa roditeljima, slobodno im reci i izbori se za to. Ne moraš sa njima da deliš baš sve, jer roditelji ne moraju da znaju baš sve tajne, ali razgovor sa roditeljima je svakako potreban i može mnogo da nam znači. Nemoj da se ustručavaš i pitaj mamu da li postoji mogućnost da se npr. češće viđate, ili barem da se češće čujete. Dok tatu možeš da zamoliš da, i pored svih obaveza koje ima izdvoji nešto vremena samo za tebe kako biste radili nešto zajedno ili popričali i slično. Iako ti možda ne deluje tako, ali ako im iskreno kažeš kako se osećaš, verovatno je da će pokušati da promene nešto i da ti se nađu kada su ti potrebni.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.