SOS: Imam 14 godina i na dijeti sam

Dragi Hej! imam 14 godina i trenutno sam na dijeti. Izbacila sam slatkiše, belo brašno, med i sve te nezdrave i kalorične stvari. Od prvog dana mi je baš teško, nekad manje, nekad više, a rezultati idu normalno. Na primer 1,5 kg sam izgubila prošle nedelje. Tokom dijete sam skupila nekoliko slatkiša koji su mi dali drugari za njihov rođendan tako da sad imam slatkiše u sobi. Nisam uzela nijedan, ali ne znam koliko ću još izdržati. Ne znam da li ću poremetiti nešto u dijeti. Znam da je jako glupo, ali ne mogu više :,D

SAVET: Za početak, pitanje je koliko je uopšte pametno da sada budeš na dijeti, pogotovo ukoliko si je sama sebi “prepisala”. U godinama u kojima si ti trenutno, skloni smo da na sebi nalazimo stvari koje nam se ne dopadaju, i da ih ponekad čak i preuveličavamo. Ti se i dalje razvijaš, i potrebne su ti određene materije koje se nalaze u različitoj vrsti hrane. Naravno, ni u čemu ne treba preterivati, i sve treba jesti u umerenim količinama. Grickalice, slatkiše, gazirane sokove i slično treba svesti na minimum, ne samo zbog težine, već i zbog zdravlja. Dijete koje sami sebi prepisujemo mogu ponekad štetno da utiču na naše zdravlje i da nam više odmognu nego što će nam pomoći. Ukoliko smatraš da zaista imaš problem sa težinom, najbolje bi bilo da odeš i popričaš sa svojim lekarom, a da ti on zatim, ukoliko je potrebno, preporuči nutricionistu koji će ti prepisati program ishrane prilagođen tvojim potrebama. Takođe, razmisli o tome da kreneš da se baviš nekim sportom koji ti je zanimljiv.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.