SOS: Imam neredovne menstruacije!

Dragi Hej! već mesecima me muči jedan problem.U pitanju je moja menstruacija koju nisam dobila već deset meseci! Imam 15 godina i prvu menstruaciju dobila sam pre dve-tri godine. Nakon toga dobijala sam menstruaciju na svaka dva meseca, ili bi je bilo tri meseca za redom pa četiri nista. Predprošle godine se desilo da sam dobila u junu, kada je bilo baš vruće, i imala sam svaki mesec do septembra, kada je ponovo zahladilo. Najgore od svega je što kada dobijem imam preprepreeeeobilne menstruacije kao da se sve nakupi za tri meseca. Tim danima ne bih mogla ni da se mrdnem, stvarno je pravi užas 🙁  Imam treninge skoro svakog dana ali mislim da to ne treba da bude smetnja mom zdravlju jer koliko znam sport je dobar za redovne cikluse. Poslednju menstruaciju imala sam u julu 2016 godine. Moja mama i ja se brinemo te je moja mama zakazala pregled za mene.
Plašim se šta će doktor reći. Plašim se da možda nemam neku bolest. Šta ti misliš da nije uredu sa mnom?
Čitala sam na internetu o nekoj bolesti u kojoj ciklus kod tinejdžerki stane. Da li bi mogao da u nekom od sledećih brojeva napišeš i objasnis nešto više o tome? Ta bolest se zove primarna amenoreja. Pored toga našla sam da su možda problem jajnici ili pankreas.
Možes li mi odgovoriti na pitanje sta se to mozda desava sa mnom i koji razlozi mogu biti za moje neredovne menstruacije.
Pored toga zamolila bih te da napišeš nšsto o ovoj temi na svom sajtu ili u časopisu jer znam da bi mnogim devojkama pomoglo 🙂

SAVET: Ne bismo nagađali šta se dešava, zbog čega ti je mensturacija toliko dugo izostala jer nije ok sa naše strane da to radimo s obzirom na to da nemamo neophodna znanja iz te oblasti. Zbog toga mi ti ne možemo baš pomoći. Super je što si rekla mami šta se dešava i što ste zakazale pregled. Ne plaši se pregleda jer sigurno neće biti strašan, uz to mama će biti uz tebe. Uz tebe smo!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.