SOS: Imam osećaj da me prijatelji ne prihvataju onakvu kakva jesam

Zdravo, ovo je prvi put da vam pišem i nadam se odgovoru. Imam kumu, poznajemo se ceo život i veoma smo bliske, mada imam osećaj kao da me ona i mnogi drugi prijatelji iskorišćavaju i ne prihvataju me onakvu kakva jesam. Dosta sam radila na sebi, ali da li je vredno da se ja promenim zbog tuđih potreba? Da li je vredno zvati prijatelje napolje i da te oni svaki put odbiju? Da li je vredno uopšte imati takve prijatelje? Tražila sam savet od mnogo različitih ljudi i svi su mi govorili isto, napusti ih, ali ja osećam da ću se jednog dana pokajat zbog toga, da će mi faliti. Dosta puta sam se svađala sa njima ali to je sve, kako oni kažu, iza nas. Volela bih kada biste mi odgovorili pošto ne znam kome više da se poverim.

SAVET: Žao nam je što si u toj situaciji! Super je od tebe što radiš na sebi, i sa tim treba i da nastaviš. Ipak, rad na sebi i potpuno menjanje sebe zbog drugih su dva različita pojma. Prema tome, ne treba da se menjaš ili da se ponašaš onako kako nije u skladu sa tim kako se osećaš, jer ćeš time biti jako nezadovoljna. Svi koji ti kažu da treba da prekineš ta prijateljstva u kojima ti nije prijatno i kojima se osećaš iskorišćeno su na neki način u pravu. Ali pre nego što to uradiš, razmisli da li bi vredelo i da li bi ikako pomoglo ako bi pokušala da porazgovaraš sa tim prijateljima i kažeš im kako se osećaš, i da možda pokušate da se dogovorite i ispravite odnose. Ipak, ako si to već pokušala i nije upalilo, okej je da se distanciraš od njih. Ne moraš naglo da prekineš svaki kontakt, ali možeš postepeno da se udaljavaš (da ih npr. više ne pozivaš kad izlaziš napolje itd). I sigurno je da će ti oni nedostajati u nekom trenutku, ali to ne znači da je distanciranje od njih loša odluka, jer na svakom odnosu kojim si nezadovoljna treba raditi i treba tu nešto promeniti. Uvek je dobro pričati sa ljudima i pokušati tako popraviti odnose, ali ako već to ne upali, okej je povući se iz toga. Pazi na sebe i postupaj prema svojim potrebama! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović

Foto: Getty Images/Guliver

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.