SOS: Imam osećaj da sam upala u depresiju

Uh teško mi je da pišem, a teško mi je i što sam u ovakvoj sitaciji. Imam samo 14 godina a u velikim sam problemima. Ja sam dete bez jednog roditelja, bez majke. Znači otac radi, ide van zemlje pa se ne viđamo često. Brat mi radi dva posla, a i sestra radi. Ja sam svakog dana sama kući i svakog dana plačem iako ne znam zbog čega. Svakog dana je neka tuga u meni i svakog dana umirem od nečeg. Imam samo dve drugarice koje žive mnogo daleko i ne idemo u istu školu. Ostali drugari imaju bitnije prijatelje od mene i mnogo su utripovani i pubertet ih je odvalio (ja sam prva ušla u pubertet i sad se polako vraćam na svoje ). Nemam društvo i to mi pada još teže. Imam mnogo da učim a ništa mi se ne uči. Kraj godine će brzo, a ja se samo po ceo dan izležavam. Imam osećaj da sam upala u depresiju, a nemam nikog da me posavetuje. Treba mi pomoć, šta da radim? MOLIM TE ODGOVORI

SAVET: Plakanje bez razloga, bezvoljnost, nedostatak želje da radiš bilo šta i problemi sa koncentrisanjem, sve to mogu biti znakovi depresije. Ipak, ne možemo to sa sigurnošću tvrditi. Zbog toga ti predlažemo da o svemu tome popričaš ili sa školskim psihologom ili sa psihologom iz doma zdravlja. Psiholog je osoba koja ti najbolje sada može pomoći ne samo slušanjem tvojih problema, već i davanjem smernica i saveta šta bi mogla dalje da radiš. Pored toga, ukoliko si bliska sa bratom ili sestrom, bilo bi jako korisno da sa njima malo popričaš jer te oni mogu zaista dobro razumeti. Tebi svakako nedostaju prijatelji, ali se čini da ti više od toga nedostaje porodica jer se stiče utisak da smatraš da niko od njih zbog poslova nema vremena za tebe i zato se osećaš jako usamljeno. Ti znaš da oni svi rade da biste svi vi bolje živeli, a paradoksalno zbog posla izostaje bliskost u porodici zbog čega se ti osećaš tako. Upravo zato ti predlažemo da probašn da svoja osećanja i želje podeliš sa bratom i/ili sestrom kako biste možda zajedno probali da to rešite i da popravite odnose unutar vaše porodice.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.