SOS: Imam problem sa BFF

Ana i ja smo već 3 godine bff. Prošle godine su nam se pridružile još dve bff, Jana i Mila. Nas četiri smo bile složne dok se Ana nije posvađala sa Milom. Tada sam rekla Mili da ne želimo više da budemo bff s njom. Nisam htela da se posvađamo, ali ona nije htela da me sluša, napravila je dramu i posvađale smo se. Ostale smo Ana, Jana i ja i bilo nam je super. Sve do skoro. Ana i Mila su se pomirile, a Ana i Jana se svađaju sve česće. Ana misli loše o Jani, a Jana se zbog toga ljuti na Anu. Mislim da se Ana vise druži sa Milom nego sa Janom. Ja pokušavam da budem dobra sa obe, ali se plasim da bih tako mogla da izgubim jednu od njih. Nisam sigurna šta je ispravno što bih mogla uraditi. Mama mi kaže da će se vremenom sve srediti, ali ja ne mogu više da čekam. Nadam se da mi ti što pre možes pomoći.

SAVET: Zaista jeste nezgodna situacija u kojoj se nalaziš, jer si očigledno ti negde u sredini pa sve svađe idu preko tebe. Svađe između najboljih drugarica su sasvim normalne, ali nije ok ako su prečeste i ako se ne završe dužim primirjem. Verovatno je da će se s vremenom izdvojiti ko kome najviše odgovara i ko sa kim može najbolje da se druži. Razumemo da ti je dosta svega i da bi želela da se to sve reši, ali budi svesna da to ne zavisi samo od tebe, a u ovoj situacijji kojoj si nam opisala još I ponajmanje zavisi od tebe, a najviše od Ane. Iako se sa njom družiš najviše, treba da znaš da ne moraš da se prilagođavaš njoj i njenim željama, jer ništa ne garantuje da se sutra neće ponovo posvađati sa jednom, a pomiriti sa drugom. Ako si ti dobra sa sve tri, to je super i moguće je da budeš ok sa svakom, a one međusobno neka se svađaju i mire kako žele. Da, postoji mogućnost da se jedna naljuti zbog toga što si dobra sa ovom drugom, ali to stvarno nije ok i nije pravo drugarstvo. Ako baš želiš nešto da preduzmeš, možeš da probaš da porazgovaraš sa sve tri, istovremeno ili zasebno (sama ćeš najbolje proceniti) i probati nekako da se dogovoriš sa njima, tj. da se međusobno dogovorite šta biste mogle da preduzmete da rešite svoje probleme. Ipak, naglašavamo ti ponovo da ne zavisi sve od tebe i da ne treba to tako ni da doživljavaš. Savetujemo ti da slušas sebe i radiš po svom osećaju, jer sigurno da postoji bar minimalni osećaj oko toga kako bi trebalo da postupiš, ali da možda imaš strah od toga. Budi svoja i nemoj da se prilagođavaš njihovim željama, već radi onako kao tebi najviše odgovara i kako smatraš da je ok. Pravi prijatelji će se izdvojiti bez obzira na sve. Samo hrabro! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.