SOS: Imam veliki problem sa koncentracijom

U poslednje vreme imam veliki problem sa koncentracijom. Jako mi je teško da učim, da gledam neki film do kraja, ne mogu ni razgovor da vodim a da pored toga ne radim nešto drugo, npr. da diram telefon ili gledam storije na Instagramu. Drugarica mi je rekla da je to poremećaj pažnje, ja nisam sigurna šta je u pitanju. S obzirom da ne želim da pijem kafu ili energetska pića, volela bih da mi pomognete da rešim ovaj problem na neki bezbedan način. Hvala unapred!

SAVET: Kada je reč o koncentraciji, kafa i energetska pića definitivno nisu dobar način da problem rešiš – to može možda da te održi budnom, ali teško da će ti pomoći da se skoncetrišeš. Za početak, razmisli da li postoji neki poseban razlog zbog kojeg si rastrojena, neki dublji problem o kojem razmišljaš pa ne uspevaš da se fokusiraš na druge stvari. Ako detektuješ tako nešto, poradi prvo na rešavanju tog problema. Pored toga, važno je da budeš dobro naspavana, da spavaš barem 7 sati svake večeri i da ne ostaješ budna cele noći npr. a spavaš preko dana, to je jako loše za koncentraciju. Takođe, i ishrana bi mogla da pomogne – unosi obavezno dovoljno vitamina (voće, povrće, kuvana hrana), pij dovoljno tečnosti svakog dana! Što se tiče toga da prečesto koristiš telefon – sada postoje različite aplikacije koje možeš da instaliraš i koje ti na određeni vremenski period (koji ti određuješ) “zaključaju” ostale aplikacije na telefonu i ne možeš da ih koristiš. Kada je reč o učenju, pokušaj da motivišeš sebe tako što ćeš između serija učenja sebe nagrađivati pauzama u kojima ćeš pojesti nešto što voliš, ili raditi nešto zabavno. Srećno! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.