SOS: Jedna osoba iz naše škole želi da se ubije, kome da se obratimo za pomoć?

Dragi Hej, ovo je jako hitno i strašno i molim vas da mi odgovorite u što kraćem roku. Radi se o tome da jedna osoba želi da se ubije, ona je iz naše škole. Izrezala je sebi ruku i izgrebala se po nozi. Mislimo da je to zbog jednog dečka koji ju je ostavio. Pisale smo joj poruke da ne radi to, ali je rekla da nju niko ne voli. Izvinila se na smetnji u životu i rekla je da to može lako da se popravi. Inače u školi je svi vole, nije imala nikakvo nasilje u školi. To smo saznale pre možda sat vremena i ne znamo kako da joj pomognemo zato što je kasno uveče i svi ostali spavaju. Ne znamo kome da se obratimo. Molim vas odgovorite u što kraćem roku jer nemamo vremena.

SAVET: Najbolje je da se obratite razrednom starešini i školskom psihologu. Objasnite im problem i ispričajte sve što znate o tome. Oni će znati šta da urade i preduzeti neophodne korake za dalje. To što se vaša drugarica samopovređuje uopšte nije naivna stvar, i svaka čast što ste prepoznale da joj je potrebna pomoć i što ste spremne da nešto preduzmete kako bi pomogle. Ukoliko poznajete njene roditelje, možete i njima da se obratite, ali bi najbolje bilo kada bi ih razredni i drugi nadležni iz škole alarmirali kako bi drugarica dobila neophodnu pomoć.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.