SOS: Još uvek nisam dobila menstruaciju!

PROBLEM: Help! Imam 14 godina i sada sam krenula u osmi razred, a još nisam dobila menstruaciju. Sve moje drugarice iz odeljenja su dobile, a ja ne. Mada moja mama kaže da svako ima drugačiji organizam i da je ona prvi put dobila na kraju osmog razreda, ali ja se plašim. Možete li da mi kažete da li je to normalno ili moram kod ginekologa?
Uplašena

SAVET: Hajde da pojasnimo neke stvari vezane za menstruaciju. Prvo, tvoja mama je u pravu. Ne treba da se upoređuješ sa drugaricama, jer je svako telo drugačije. Devojčice uglavnom dobijaju prvu menstruaciju između 12. i 14. godine, ali je normalno i ako dobiješ i nešto ranije ili kasnije, a to zavisi od fizičkog sazrevanja, naslednih kao i mnogih drugih faktora. Mislimo da se potpuno normalno razvijaš i da je sa tobom sve u redu. Drugo, ako si zabrinuta zbog nečeg posebnog, porazgovaraj sa mamom i eventualno idite kod lekara pa proveri da li postoji neki problem. Na taj način ćeš sa stručnim licem za žensko zdravlje razrešiti ovu dilemu.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Getty Images

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.