SOS: Kako da budem pozitivna?

Zdravo Hej!, imam jedan problem. Ne znam kako da budem pozitivna, uvek mislim negativno i loše. Okružena sam dobrim i pozitivnim prijateljima, i imam dosta trenutaka za sreću.Šta da radim, molim te pomozi mi 💖💖💖

SAVET: Super je što si svesna svoje okoline i toga da imaš dosta razloga za sreću, ali da se ipa ti tako ne osećaš. Dobra vest je da je i to nešto što se uči. Kako si naučila da na sve gledaš bojažljivo si negativno, tako možeš polako naučiti i da budeš pozitivna. Zato ćemo ti sada zadati domaći zadatak. Počni da pišeš dnevnik. Napiši prvo sve to što ti prvo padne na pamet, a negativno je. Potom to dobro pregledaj i onda napiši šta je sve u tim situacijama koje si navela bilo pozitivno i neutralno. Probaj da oblikuješ svoje misli na takav način.
Jedna jako dobra vežba je slična ovome što smo napisali.
Prvo napiši šta se dogodilo, potom negativne misli u vezi sa tim i na kraju osećanja koja su iz toga proizašla ali probaj da ih oceniš na skali od 1 do 10. Potom, probaj da promeniš razmišljanje u vezi sa tim, napiši neke neutralne ili pozitivne misli, i na kraju napiši kakva oseća proizlaze iz tih misli. Videćeš koliko razmišljanja o situaciji utiču na emocije i kako se mogu menjati.
Pošto sve ovo zvuči komplikovano, daćemo ti primer:
Situacija – dečko se ne javlja na telefon cele večeri.
Razmišljanja – sigurno mu više do mene nije stalo, a možda je i sa nekom drugom.
Osećanja- strah 8, ljutnja 8, tuga 9
Razmišljanja – možda mu je telefon ostao u kući, a on je izašao da igra fudbal
Osećanja – ljutnja 4, strah 3

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.