SOS: Kako da kažem mami za menstruaciju?

Dragi Hej, ovo pišem preko sestrinog mejla, i kako vidim, pisala vam je, pa sam rešila i ja. Imam 14 godina i za 13. rođendan (septembar) sam dobila menstruaciju. Do sad nisam ništa rekla mami, niti me je ona išta pitala. Kasni mi već 3 meseca. Šta da radim?

SAVET: Nema razloga da kriješ to od mame, jer ona može da te posavetuje oko svega što te zanima. Tvoja mama ne može da zna da si dobila dok joj ti to ne kažeš, i verovatno joj ne pada na pamet da te pita tako nešto jer očekuje da bi joj ti rekla čim se to desi. Tako da joj slobodno sve ispričaj. Što se tiče toga da ti kasni 3 meseca, najverovatnije nemaš oko čega da brineš jer nije retko da devojčicama kada tek dobiju, ne bude redovno, već im se tek kasnije ustali ciklus. Ipak, obavezno to ispričaj mami, i ako ne budeš dobila još neki duži period, najbolje je da odete kod doktora i dobijete savet od njega. Nema razloga da ti bude neprijatno da razgovaraš sa mamom o menstruaciji, ona sve to zna, razume, i može mnogo da ti pomogne! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Pixabay

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.