SOS: Kako da ne budem arogantna?


Imam veliki problem ali potruditi ću se da što kraće objasnim. Moj problem je da ne znam kako da se ponašam kad se neko dobro ponaša prema meni ili kada upoznam nekog ko nije baš kao ja i suprostavlja mi se (nisam takava prema svima posebno ne prema ljudima koje poznajem, prema odraslima, mojim prijateljima i porodici). Tada počinjem da budem arogantna, zla i preterano počnem da se pravim važna… Tada mogu u svakom da nađem manu. Za to malo krivim svoj horoskopski znak, ja sam blizanac. Moj problem je to što ne znam kako da to popravim, da ne budem arogantna. Molim vas da mi date neki savet.

SAVET: Većina ljudi ne reaguje baš dobro kada im se neko suprotstavlja. Svi mi želimo da budemo u pravu i da se svi sa nama slažu. Prosto verujemo da je naše mišljenje ispravno jer da mislimo suprotno, ne bismo imali takvo mišljenje. Tako da to što se tebi dešava je prirodno i sada tako burnije reaguješ jer si još uvek mlada i lošije se sa tim nosiš. Ipak, lepo je što si uvidela da ti je to problem i da na tome želiš da radiš. Možeš probati da vežbaš te takve razgovore. Izazovi sebe da kada se nađeš u takvoj situaciji da izbrojiš u sebi do deset, udahneš duboko i ne planeš odmah, već da relativno smireno odgovaraš i vodiš diskusiju a ne svađu. Dakle u tim raspravama iznosi argumente, a ne brani nekim svojim osećanjima svoje stavove ako tu tome nije mesto. Polako, s godinama, vežbom i iskustvo ti ćeš to srediti. Uz to, mogla bi da pitaš neke bliske odrasle kako oni izlaze na kraj sa tim i koje oni savete imaju da ti daju, a koji pomažu njima u takvim situacijama.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.