SOS: Kako da ostavim dobar utisak na razgovoru za letnji posao?

Zdravo Hej! Imam 16 godina i želim preko leta raditi. Želim od svog novca kupiti sebi nešto što želim, ili da imam kad izađem, ili ako želim sebi nešto da uplatim itd, a ne da uzimam od roditelja. Želim da se naučim većoj odgovornosti i da se već sada naviknem na neki posao. Mislim, da se naviknem da radim. Sad na leto imam već dogovoren razgovor za jedan posao koji se meni jako sviđa. Vezano je za brod. I oko toga imam mali problem. Kada budem otišla da razgovaram za taj posao biću dosta nervozna. Tako kad sam ga zvala preko telefona rekla sam mu dobar dan, a ono je bila noć, i baš sam bila nervozna i nisam baš nešto odgovarala na njegova pitanja. I sad kad budem bila sa njim oči u oči mislim da će mi biti još teže. Kako da otklonim nervozu? Kako da ostavim dobar utisak? Da li da kažem zašto mislim da bih dobro obavljala taj posao, ili ne znam ni ja šta. Jednostavno kako da se postavim? Kako da ga nateram da pomisli “Da, deluje mi sasvim okej, mogao bih je zaposliti pa da vidim kako će se postaviti prema poslu i kako će raditi.”? I još jedan mali problem. Tamo su sve momci (na brodu su sve momci, a van broda devojke koje prodaju karte). Ko zna koliko tih momaka je pri mišljenju da devojka nije za taj posao. Dosta njih mi je to i reklo. Em oni koji tamo rade, em ovako ljudi oko mene. A ja želim njima u inat da dokažem da mogu i da hoću. Jer mi se sviđa taj posao iz dosta razloga. Ne želim da odmah misle da ja ne mogu samo jer sam žensko. Želim da mi daju šansu. Ne samo gazda, već svi oni. Da me ne gledaju i da misle “Jao još nam ona falila, šta će žensko ovde?” Kako da ostavim dobar utisak? Znam da se ne mogu svima svideti, i ne treba nit želim. Ali bar nekoliko njih da me prihvate. Toliko želim tamo da radim da, i da se nikome ne svidim uvo bi me bolelo jer sam dobila ono što želim i jer znam da radim nešto što mi se sviđa. Ali, zar ne bi bilo lepše kada bih se ipak tamo sa njima družila. Nadam se da ćete mi što pre odgovoriti i pomoći. Hvala.

SAVET: Super je što hoćeš da radiš preko leta, i to može biti odlično iz više razloga – ne samo da ćeš da zaradiš nešto novca, već ćeš steći i neko iskustvo. I potpuno je normalno što si toliko nervozna, jer je to prvi put da se nalaziš u toj situaciji. I ne brini, poslodavac to zna, i sigurno će to imati u vidu prilikom razgovora. Nemoj mnogo da brineš i da previše razmišljaš o tome i kako bi ishod mogao biti loš, ili da razmišljaš o tome šta će drugi reći. Da bi se pripremila za razgovor, u svojoj glavi zamisli kako bi razgovor mogao da izgleda i šta bi sve mogao da te pita, i onda pripremi odgovore. Možeš i da probaš naglas da ih izgovoriš kako bi ti bilo lakše da zamisliš sve. Obavezno pripremi odgovor na to zašto si baš ti trebalo da dobiješ posao i zašto bi baš ti dobro radila taj posao, jer će te to poslodavac verovatno pitati. Pokušaj da se pre razgovora opustiš, diši duboko i govori sebi da će proći i više nego OK. I ako se malo zbuniš, i to je ok i nemoj da se nerviraš oko toga i samo nastavi dalje, jer, kao što smo ti već rekli, on zna da si mlada i da si prvi put na razgovoru za posao. Veruj u sebe, i sigurni smo da ćeš, s obzirom na to da toliko želiš taj posao, biti odlična na razgovoru. Što se tiče toga da misliš da ti momci sa broda neće dati šansu, veruj nam da uopšte ne mora tako da znači i može biti baš suprotno. U svakom slučaju, nemoj previše da razmišljaš o tome i da se unapred plašiš toga. Tvoje je da daš sve od sebe da budeš što bolji radnik i da budeš korektna prema ostalima koji tu budu radili, i sigurno ćeš se sprijateljiti s nekim. Želimo ti sreću!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.