SOS: Kako da proširim krug prijatelja?

Igram folklor i prešla sam u novi kud. Tamo idem sa mojom najboljom drugaricom, ali baš ne želim da provodim sve vreme sa njom na folkloru, želim da se družim i sa ostalim devojčicama, ali se plašim da im priđem. Mislim da bi me odbacile čim bih im prišla. Uvek mislim na ono najgore kada upoznajem nove ljude npr. mislim na to da ću ispasti tolika šeprtlja i da ću se toliko izblamirati da neće hteti da se sa mnom druže. Devojčice iz mog odeljejnja me mnogo ogovaraju pa se zato plašim da će me ogoravati i devojčice sa folklora. Molim te mi pomozi šta treba da uradim i kako treba da im priđem i da im stavim do znanja da želim da se družim s njima?

SAVET: Razumemo tvoje strahove, pogotovo ako si imala loša iskustva sa drugim devojčicama iz odeljenja. Ipak, nemoj da polaziš od toga da su i te devojčice, i sve druge iste kao i one iz odeljenja. Naravno da uvek postoji šansa da se nekom ne dopadneš i ne odgovaraš mu za druženje, ali šansa je jednaka da se ni tebi taj neko ne dopadne. Dok ne pokušaš, nećeš saznati kakav je neko i da li ti prija njegovo društvo. Probaj malo da se opustiš i da razmišljaš da bi to sve moglo biti dobro i da bi mogla steći nove prijatelje. Priđi im i pitaj ih na primer nešto o tom novom kudu u kojem si, kakva su njihova iskustva, koliko su zadovoljne i slično. To bi mogao da ti bude uvod za razgovor. Možeš da smisliš još nešto unapred što bi mogla da ih pitaš, a ostatak razgovora bi trebao da se desi spontano. Iako ne želiš da si stalno sa najboljom drugaricom tu, mogla bi da iskoristiš to pa da probate da zajedno upoznate nove devojčice npr. Ako ste najbolje drugarice i dobro se slažete, nemoj to da odbacuješ nikako. Naravno da ne treba da budete zajedno sve vreme, ali je dobro da je imaš kad ti je potreban prijatelj kome možeš verovati. Sve u svemu, što se tiče upoznavanja drugih ljudi, skupi hrabrost i samo im priđi, najgore što može da se desi jeste da ti ne odgovaraju, ali to ne znači da ti neko sledeći neće odgovarati. Samo hrabro! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.