SOS: Kako da rešim problem u komunikaciji i lakše nađem prijatelje?

Imam 15 godina i idem u prvi razred srednje škole. Jako sam povučen i stidljiv i teško se zbližavam s drugim ljudima zbog čega teško nalazim nove prijatelje, što je i sada slučaj. U mom razredu ima 25 učenika i skoro svi se znaju još iz osnovne škole, pa se ponekad osećam kao da sam juče upao u razred u kome se svi već dobro poznaju. Tokom celog prvog polugodišta odmore sam provodio sam, a imam problema i u komunikaciji jer ne volim da se ističem. S roditeljima, odnosno majkom, nisam baš direktno pričao o ovoj situaciji. Roditelji su mi razvedeni već dugo, pa se pitam da li sam ja takav zato što nisam imao muški uzor tokom odrastanja? Imao sam ja svoje društvo dok sam bio u osnovnoj školi, ali sada se više ne družim toliko i teško mi je kada čujem kako se moji vršnjaci iz sadašnjeg razreda dogovaraju za izlaske, provode i slično. Znam da ne bi trebalo ovako da se ponašam, ali ne znam kako sam sebi da pomognem.

Neodlučan

SAVET: Kako si počeo pismo, pomislili smo da imaš ozbiljan problem, ali, na sreću, nastavak nas je uverio da tvoja situacija i nije tako strašna. Tebi samo treba brza i jaka injekcija samopouzdanja, da se malo trgneš iz svoje trenutne “minus” faze. Olakšavajuća okolnost je to što kažeš da si u osnovnoj školi imao prijatelje. Jasno ti je da ti se desila velika promena u životu, našao si se u drugačijem okruženju i sad se osećaš pomalo izgubljeno, ali takve sitacije da dešavaju svima.

Moraš da budeš jak i da uspravno držiš glavu ma koliko ti je život spuštao. Ako se osećaš sumorno, moraš povući neke poteze koji će pustiti sunce u tvoj život. Treba da obnoviš svoju energiju i sa njom će ti se vratiti i snaga. Kada povratiš snagu, vratiće se i odlučnost, a sa njom će doći i novi prijatelji, baš kao i u osnovnoj školi.

Kako da povratiš životnu energiju? Dva su načina, a nama se posebno dopada prvi – sport! Bavljenje sportom nenormalno jača duh, ali i telo, vraća energiju i podiže samopouzdanje. Drugi način je da porazgovaraš sa razrednim starešinom ili psihologom i raspitaš se o radionicama u kojima ćeš moći da poradiš na svom samopouzdanju. I ono što je možda najvažnije jeste da moraš da se aktiviraš, a ne samo da sediš i tuguješ!

Foto: Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.