SOS: Kako da samu sebe podržim da smršam?

Visoka sam 187 cm i imam 103 kg. Nemam volje da smršam, probam, ali me sve drži nedelju ili dve. Da li imate način na koji bih mogla sebi da dam podršku u mršavljenju? Hvala.

SAVET: Kada je reč o višku kilograma, ne pričamo samo o fizičkom izgledu, već i o zdravlju. Višak kilograma, onaj koji prelazi više od npr.10 kilograma od očekivanog za određenu visinu, već može predstavljati zdravstveni problemi. Problemi u toj sferi mogu biti brojni, mogu se javiti problemi sa srcem, sa šećerom i tome slično. Naravno i kondicija je neretko sa te strane ugrožena jer je i kretanje minimalno. Razumemo da nemaš volju da srmšraš i da imaš motivaciju koja je kratkog roka, traje maksimalno dve nedelje i onda sve padne u vodu. To se često dešava jer svi očekujemo da izuzetno brzo vidimo zapanjujuće rezultate i promene, a kada oni izostanu, onda se razočaramo i vratimo se starom, dobrom poznatom obrascu. Sa obzirom na to da ti imaš problem koji već može biti u sferi zdravstvenog problema, predlažemo ti da razmotirš opciju da posetiš nutricionistu. To bi ti bilo najbolje jer ti on može osmisliti režim ishrane koji će ti najviše prijati. Nikako nemoj sama na svoju ruku da započinješ neke rigorozne dijete jer sve što obećava brze rezultaete, neretko rezultuje neuspehom i dobro poznatim jojo efektom. Zbog toga je nutricionista najbolje rešenje. Uz to, bilo bi dobro da počneš da npr.trčiš, plivaš ili voziš bicikl jer su to neke aktivnosti koje mogu uz korigovanu ishranu dati najbolje rezultate.
Samo imaj na umu da se kilogrami nisu stvorili preko noći, pa neće preko noći ni nestati. Budi strpljiva i čak i kada kilaža stagnira, bodri sebe i ne posustaj.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.