SOS: Kako da se opustim u razgovoru sa nepoznatim ljudima?

Dragi Hej, imam 16 godina i prošle godine sam se preselila u drugu državu. Za ovih godinu dana, nisam uspela da upoznam mnogo prijatelja. Bilo mi je na početku dosta teško da upoznajem ljude jer nisam najbolje znala jezik. Sada kada ga znam i mogu bolje da komuniciram, opet nisam uspela naći nikakvu prijateljicu, čak ni iz razreda. Po prirodi sam dosta povučena i introvertna osoba i jednostavno se ne mogu opustiti u razgovoru sa nepoznatim ljudima. Imaš li neki savet kako bih mogla više da se otvorim drugima?

SAVET: Potpuno je razumljivo što ti nije bilo lako, pogotovo na početku. Jezička barijera je sama po sebi nekad problem, a pogotovo još ako si i malo povučena i stidljiva. Super je što si sad bolje naučila jezik, i sledeći korak ka stvaranju prijateljstava jeste da pokušaš malo da se opustiš i da „stisneš zube“ i priđeš nekom. Do sad si već verovatno mogla da proceniš ko ti deluje ok za druženje, i možeš da počneš odatle. Probaj da započneš razgovor tako što ćeš pitati npr. nešto oko škole ili nešto slično, a zatim pokušaj da nastaviš razgovor. Ok je i da se zbuniš, drugi će razumeti. Ako tebi neko priđe, daj sve od sebe da razbiješ taj strah od razgovora sa ljudima i da učestvuješ u razgovoru. Važno je da ti odlučiš da želiš da se tu nešto promeni, a s obzirom da si nam pisala, to je znak da si spremna. Podsećaj sebe da nema razloga da se toliko plašiš i da će biti okej. Potrudi se da se opustiš i da budeš spontana u razgovoru, i nemoj da odustaješ od toga da se sprijateljiš sa nekim, samo načini prvi korak. Možeš ti to! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.