SOS: Kako da se organizujem oko školskih obaveza?

Zdravo Hej! Pa ovako da počnem, idem u 1. razred medicinske škole i moj problem je taj da sam baš umorna od škole. Do sada sam bila uvek 5.00 i učila sam stalno, međutim srednja se od osnovne mnogo razlikuje. Mnogo mi je teško da sve to postignem, a usput putujem oko 55 minuta do škole. Ne znam da li biste mogli da mi date neki savet kako da sve to postignem, jer i dalje želim da budem odličan đak. Ja uvek napišem to do list, ali uvek legnem da spavam posle škole oko dva sata i tako ne ispoštujem plan. Helppp!

SAVET: Mnogi učenici se susretnu sa tim problemom kada krenu u srednju školu. Ponekad se baš učenici koji su do tada imali odlične ocene osete poprilično isfrustrirano zato što imaju problem da se organizuju, a sve to zato što se srednja škola razlikuje od osnovne, te je potrebna i drugačija organizacija obaveza i vremena. Ipak, nemoj da se nerviraš jer je moguće da svoje vreme dobro rasporediš, samo je potrebno malo vežbe. Pokušaj da svoj dan isplaniraš detaljno tako što ćeš sebi napraviti raspored u kom ćeš po satima napisati kad šta radiš. Kada dođeš iz škole dozvoli sebi da odmoriš kako bi malo iskulirala od škole i nakupila energiju za ispunjavanje obaveza, samo odluči da li ćeš odmarati tako što ćeš odspavati ili ćeš raditi nešto drugo što te opušta. Nakon što odmoriš, kreni da ponavljaš to što ste tog dana radili u školi, barem prelistaj i pročitaj nove lekcije, a zatim se posveti spremanju onog predmeta iz kojeg ti ubrzo sledi kontrolni zadatak. Važno je da praviš pauze od 15ak minuta između blokova učenja kako bi se mozak i telo malo opustili i pripremili za nove napore. Možda ti na početku bude malo teško da se disciplinuješ i držiš se svog rasporeda, ali nemoj da odustaješ i s vremenom će biti sve bolje i sve lakše. Telefon i druge stvari koje te mogu ometati odloži po strain dok učiš, a iskoristi ih na pauzi. Da bi izdržala tempo koji sebi zadaš važno je i da dovoljno spavaš, pa nemoj da ostaješ budna do kasno, a takođe je važno i da se ispravno hraniš i unosiš dosta tečnosti. Ako pažljivo isplaniraš svoje vreme za učenje i budeš ga se pridržavala, ostaće ti vremena i da radiš stvari koje su nevezane za školu (npr. da pogledaš neki film, da provodiš vreme s društvom i slično), a čim se bolje organizuješ bićeš zadovoljnija i postizaćeš rezultate koje želiš. Srećno! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.