SOS: Kako da se uklopim u društvo?

Ja sam sad 1. srednje i uopšte ne znam kako da se uklopim u društvo sa ljudima. Iz mog novog razreda već znam jednu osobu, komuniciramo preko Instagrama i čini mi se da je ona super drugarica, ali još uvek ne znam. Ja uopšte ne mogu da se uklopim u društvo, ne znam kako da razgovaram sa ljudima, jednostavno ne mogu da se uklopim jer mnogo sam povučena osoba i imala sam problema u osnovnoj školi. Deca iz mog razreda su mi sprdala, tj.šalili su se na moj račun. Mene je to mnogo ubijalo, ja sam se javila i pedagogu i rekla sam roditeljima, ali jednostavno mi niko nije pomogao da se oslobodim. Kad odem u prodavnicu bojim se i kočim se. Molim vas hitno mi odgovorite što pre jer već preksutra je škola a ja ne znam šta da radim, jer ja planiram i samoubistvo zbog toga. Jer ja sam povučena od 4. razreda i svi me zadirkuju, vređaju, šale se na moj račun. Pomozite mi molim vas! Hvala unapred.

SAVET: Predlažemo ti da, za početak, probaš da se družiš sa tom devojčicom koju si koliko – toliko upoznala preko društvenih mreža. Takođe, pokušaj da se što više opustiš pred odlazak u školu, možeš da pokušaš sa vežbama disanja kako bi se pripremila i bolje savladala strah koji imaš. Pored toga, znaj da ne mora da znači da će se tvoje loše iskustvo iz osnovne škole ponoviti i u srednjoj. Što se tiče razgovora sa ljudima iz škole, pokušaj da se oslobodiš misli o tome kako ćeš reći nešto pogrešno i pokušaj da budeš spontana u razgovoru, prati kako se razgovor odvija i onda pokušavaj da se polako uključuješ. Ok je i ako nekad nemaš temu za priču, sve se to uvežba vremenom. Zapamti da samoubistvo ili bilo koji način kojim ćeš sebe povrediti nisu nikada rešenje, i nemoj ni da pomišljaš na tako nešto. Predlažemo ti da ponovo pokušaš da pričaš sa roditeljima o svemu tome i da im kažeš tačno kako se osećaš, koliko imaš strah od svega toga i kako zaista želiš da se izboriš sa svim tim, ali da ti je potrebna podrška. Bilo bi idealno ako bi ti roditelji pomogli da pronađete psihoterapeuta koji bi ti pomogao da naučiš da se izboriš sa svojim strahovima i da naučiš da ih iskontrolišeš. Samo je važno da budeš iskrena sa njima kako bi te što bolje razumeli. Ti imaš povišenu anksioznost kada se nađeš u društvu, a ona se manifestuje upravo kroz strahove i nesigurnost koju si nam opisala. To je verovatno izazvano prethodnim lošim iskustvom u školi. U svakom slučaju, cela situacija je rešiva, samo je potrebno da radiš sa nekim na tome. Nemoj da odustaješ i bori se za sebe kako bi dobila podršku koja ti je potrebna!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.