SOS: Kako da se zbližim sa polusestrom?

PROBLEM: Imam 12 godina i problem. Naime, imam polusestru, isti nam je otac, a različite majke. Kad sam bila mlađa često nam dolazila je u posete, ali kako je vreme prolazilo sve sam je ređe viđala, dok nismo potpuno izgubile kontakt. Pokušavala sam s tatom da razgovaram o njoj, ali on uvek samo ćuti. Kad sam krenula u starije razrede, od nastavnika sam često slušala o njoj. Pre godinu dana sam shvatila da treniramo u istom timu i posle treninga smo razmenile brojeve i od tada se dopisujemo. Stvarno bih želela da je bolje upoznam, ali teško je nadoknaditi propuštene godine preko SMS-a. Predložila sam joj da se vidimo i rekla je da može čim bude imala vremena. To je bilo pre nekoliko meseci, ali i dalje se nismo ispričale u četiri oka. Nemamo mnogo tema za razgovor, verovatno zato što je ona pet godina starija. Volela bih da budemo prave sestre koje nemaju tajne i pozajmljuju jedna drugoj odeću i ponekad se svađaju. Problem je taj što mi se čini da njoj uopšte nije stalo do toga kao meni.

SAVET: Kada je tvoje pismo stiglo u našu redakciju, iznenadili smo se pročitavši da želiš više vremena da provodiš sa sestrom. To je dragoceno i divno. Obično nam stižu pisma u kojima se čitaoci žale da ih sestra ili brat nerviraju, tužakaju roditeljima, žele da su glavni u svemu i slično. Pokušaj da svojoj sestri objasniš da nije bitno kako se ona slaže sa tatom i da to ne treba da utiče na vaš sestrinski odnos. Njoj trenutno prija povremeni kontakt i još uvek se privikava na tebe. Pokaži joj strpljenje i verujemo da će ona to prepoznati i ceniti. Ako ne odmah, onda sigurno kasnije. Piši joj kako si provela dan, šta je bilo lepo, a šta ne. Možda bi mogla da je pitaš za savet kada imaš neki problem ili ako je dobar đak da ti pomogne oko učenja. Samo budi hrabra i strpljiva i ne odustaj.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

priredile: psihoterapeut Tanja Dobrić Brankov i Sanja Matasić

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.