SOS: Kako da zaradim džeparac?

Dragi Hej! učenica sam srednje škole i želela bih da zaradim džeparac. Da li postoje neki online freelance pouzdani poslovi koje mogu obavljati? Iz malog sam mesta pa mi jedino preostaje da radim preko neta ako je to moguće. Mogla bih se baviti prevođenjem ili nečim vezanim za administraciju.

SAVET: Prvo sto bi trebalo da znaš je da postoji ograničenje što se tiče godina potrebnih za rad. U našoj zemlji je neophodno da imaš minimum 15 godina i saglasnost roditelja. Dakle, ukoliko ispunjavaš oba uslova, onda bi mogla da radiš. Ipak, pronalaženje posla nije tako lako. Jedan od načina koji ti može pomoći da nađeš posao je učlanjenje u omladinsku zadrugu. Omladinske zadruge pomažu omladini da lakše pronađu posao. Uglavnom je reč o privremenim i sezonskim poslovima. Stoga, savetujemo ti da popričaš sa roditeljima i da, ako se oni slažu sa tobom i podržavaju tvoju želju, odete zajedno do omladinske zadruge kako bi se ti učlanila.
Što se tiče sajtova za frilensere, jedini za koji mi znamo, a da je relativno pouzdan, je sajt Up Work. Probaj da izguglaš i da vidiš ima li poslova koje bi ti mogla da radiš. Ipak, nismo sigurni kakva oni pravila imaju kada je reč o maloletnicima pa bi to trebalo da istražiš na njihovom sajtu.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.