SOS: Kako da znam da li sam spremna za “prvi put”?

PROBLEM: Imam 15 godina, a nedavno sam upoznala dečka koji ima 22. On je zaista dobar, pažljiv i sladak… Pre neki dan pitao me jesam li ikad spavala s dečkom (a nisam) i da li bih to uradila s njim (nisam sigurna). Prvo, ne znam je li to legalno, drugo, čula sam mnogo toga što se može dogoditi tokom prvog seksa. Zanima me boli li zaista prvi put i je li kondom pouzdana zaštita. Znam mnogo toga o seksu, ali ipak me muče neka pitanja zato što sam čula da neke devojke zatrudne iako su im momci koristili kondom. Takođe, čula sam da su neki koji su stupili u seksualni odnos sa maloletnicama završili u zatvoru. Unapred HVALA…

SAVET: Da odmah rešimo tvoje dileme… Po zakonu, starosna granica za seksualno opštenje s maloletnikom je 14 godina, osim ako je punoletna osoba nastavnik, trener ili osoba koja je u pedagoškoj funkciji. Tada je seks s maloletnikom mlađim od 18 godina kažnjiv. Odgovor na drugo pitanje je malo složeniji. “Prvi put” nije svakome isti, nekome je bolan, nekome nije, neke devojke malo prokrvare, a neke ne, zavisi od oblika i elastičnosti himena. Dakle, ne možeš znati dok ne probaš. Kondom kao sredstvo kontracepcije pruža 97-postotnu sigurnost, u onih 3 posto su situacije kada kondom sklizne ili pukne tokom odnosa. I savet za kraj: ne žuri s ulaskom u polni odnos, za to uvek imaš vremena.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.