SOS: Kako do prijatelja?

PROBLEM: Sve češće se susrećem sa problemom u društvu. Jednostavno se osećam zapostavljeno. Na treningu odbojke kao da me svi izbegavaju. Na primer, kada nekoliko devojčica priča o nečemu, ja pokušavam da im se priključim, ali one ne obraćaju pažnju na mene, kao da me nema, a kad nešto kažem, njima je sve to glupo.
A tu je i problem sa, da tako kažem, mojom “najboljom drugaricom”, mada mislim da ja za nju nisam najbolja drugarica. Ona o sebi misli sve najbolje, da je najlepša, najpametnija… I ne samo to, pošto smo u razredu među najboljim učenicima (svake godine položimo sa 5,00), ona kao da se takmiči sa svima, pa i sa mnom. Lukava je, pokušava da prevari sve samo da bi ona bila najbolja. To radi tako što svima govori pogrešne stvari. Preopterećena je učenjem, ako dobije 3, ne može da spava. Drugim rečima, ništa joj nije bitnije od učenja, ali ne ono pravo, nego učenje napamet. Za mene ona nije najbolja drugarica i mislim da zapravo nemam pravog prijatelja.
Ali valjda je dobro što sam u školi okej sa svima i omiljena u društvu. Ipak, meni treba neko sa kim ću moći stalno da se družim i da mu poveravam sve svoje tajne i brige. Da li ne mogu da steknem takvog prijatelja zato što su deca sve češće ovakva (kao ovi primeri što sam nabrojala) ili je problem u meni?

SAVET: Divno je što imaš puno dobrih prijatelja u školi. To nije mala stvar. Verujemo da voliš svoje drugarice i drugove i da ti oni uzvraćaju na isti način. Na treningu odbojke nije tako i jedna od drugarica u školi se ne ponaša prijateljski prema tebi. Pa dobro, ništa strašno. Ne možeš se svima svideti, kao što se ni tebi ne dopada svako. To je dobra ravnoteža. Razmisli malo da li treba ostati prijatelj sa osobama koje to za tebe nisu, ili se treba možda malo udaljiti od njih i okrenuti onima koji te vole takvu kakva jesi. Imamo još jedan predlog. Prihvataj pozive devojčica iz škole za druženja van časova (šetnje, bioskop i slično) jer to mogu biti odlične prilike da stekneš nove dobre drugarice, a kasnije možda izgradiš prave BFF odnose.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.