SOS: Kako u formu?

Imam 13, 5 godina i jako mi je stalo do toga da dobro izgledam. Imam ravan stomak iako, svaki put kada se pogledam u ogledalo, izgledam deblje. Kako god, volela bih nabaciti “pločice” i želim još da oslabim, ali ne znam kakve vežbe treba da radim za to jer, gde god čitam nešto o tome, svi pišu drugačije. Pokušavam da jedem što manje pa sam prestala jesti bilo kakve međuobroke. Svaki dan, već nekoliko meseci radim 1 krug vežbi (ponekad više) s aplikacije ‘’Abs workout 7 minutes’’, ali ne primećujem neke promene. Šta da radim, imate li neki savet za mene?

SAVET: U godinama si kada si jako osetljiva na svoj izgled, i sasvim je ok da paziš na to kako izgledaš, ali obrati pažnju samo da ne preteraš. Ne smeš da sebi smanjuješ obroke. Važno je da se ispravno i zdravo hraniš kako bi pravilno rasla i kako bi se razvijala. Jedi dosta povrća i voća, kuvanu hranu, meso, jaja, mlečne proizvode i slično. Pokušaj da jedeš tri obroka dnevno, a da između obroka pojedeš recimo neku voćku. Potrudi se da izbaciš grickalice i slatkiše što više možeš. Ok je da nekad pojedeš nešto od toga, ili nešto od brze hrane, ali potrudi se da to bude što ređe. Možeš da počneš da trčiš, to ne mora biti ništa drastično, već čisto 5-10 minuta trčanja nekoliko puta nedeljno. Ako već toliko želiš da poradiš na „pločicama“, dobro je da radiš set vežbi koji će aktivirati više mišića na telu, a ne samo trbušne mišiće, tako da pored trčanja možeš da počneš da radiš npr. trbušnjake, čučnjeve i slično. Na internetu možeš pronaći setove vežbi za trbušnjake koje možeš da ponavljaš iz dana u dan. Zapamti da ne treba nikad da se preforsiraš i da treba lagano da ulaziš u sve to. Pored toga, obavezno pij dosta tečnosti. Srećno! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.