SOS: Kasni mi menstruacija, a mama misli da sam trudna 

Zdravo. Imam 15 godina. Prvu menstruaciju sam dobila pre godinu dana. Prva 3 meseca mi nije bila redovna, onda je nisam imala skoro 2 meseca i od tada mi je redovna. Nikada ne kasni niti rani. Sad trenutno mi kasni već 10 dana. Ne znam šta da radim zbog toga što nisam imala odnos ni sa kim nikada, a moja majka počinje da mi postavlja pitanja u vezi toga i počinje da sumnja da nisam trudna. Mnogo mi je neprijatno da pričam sa njom o tome.
Par puta sam pokušala da joj objasnim da ona zna da nikada nisam imala dečka, a kamoli nešto više i da je to nemoguće, ali ne mogu da je ubedim u to. Ne znam zašto mi ne verujem. Pored toga što se brine zašto mi kasni sada moram i njom da se opterećujem. Molim vas pomozite mi, ne znam uopšte šta da radim.

SAVET:  Žao nam je što ti se to dešava. Možemo zamisliti kako se samo osećaš kada sa majkom o tome pričaš. Reci joj ponovo i više puta ako je to potrebno, da nikada nisi imala dečka, kamoli odnos te da to definitivno nije razlog. Ona kao žena bi svakako trebalo da zna da mensturacija može kasniti zbog više razloga. Mnogima od nas se više puta desilo da zbog stresa menstruacija kasni ili čak izostane čitavog meseca. Potom promena sredine i klime takođe na to može uticati. I naravno ishrana je još jedan mogući uzrok. Neretko devojkama kasni ili izostane menstruacija ako drže neku rigoroznu dijetu. Sve to možeš reći mami. Uglavnom nema razloga za neki već strah, ali u slučaju da strahuješ, možete posetiti lekara. Ipak, imaj na umu da kašnjenje a nekad i izostanak menstruacije može da se desi čak iako nemaš realnog razloga za strah (u smislu seksualnog odnosa).
P.S. Svakako, kada budeš imala prvi a potom i dalje odnose, imaj na umu da je korišćenje kondoma NEOPHODNO jer kondom štiti najpre od trudnoće, ali i i od polno prenosivih bolesti.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Unsplash

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.