SOS: Kompleksi zbog majke

Dragi Hej, želela bih da mi pomogneš sa jednim problemom. Imam 63 kg i visoka sam 168 , od malena treniram i imam dosta mišićne mase. Ne kažem za sebe da sam zgodna, ali nisam baš ni debela. Moj problem je to što mi majka stvara komplekse, i zbog toga plačem stalno, ali ne samo oko kilaže nego zbog svega inače. Ja ne patim od tih kompleksa i volim svoj izgled. Posebno volim pre svega sebe sa svim svojim manama i vrlinama. Ali preko ovoga ne mogu da pređem – uporno mi odgovara da to što ne patim od kompleksa ne znači da treba da budem krmača i sve jedem. Veoma mi je teško, posebno kada mi neko kaže da sam smršala i kad odem kući, meni majka kaže da će me svi uvek lagati i da njih i ne zanima kako ja izgledam, nego mi kažu da bi me tešili. U poslednje vreme imam dosta problema sa mamom, postala je veoma neodgovorna i stalno se svađamo. Svi primećuju sem nje i njenih drugarica ili neke rodbine (kojima ona obrće priču kako bi bila upravu). Veoma mi je teško i osećam se usamljeno i polako se zatvaram u sebe, i tužna sam jako. Ona to ne shvata, iako joj stalno pričam da zbog nje plačem ne zbog drugih, ona mi kaže da onda odem i živim kod tih drugih. Molim te za pomoć.

SAVET: Jako nam je žao što prolaziš kroz sve to, i to baš nije ok ponašanje od strane tvoje majke. Ko zna zašto se ona tako ponaša, i moguće je da su u pitanju zapravo neki njeni problemi i nesigurnosti koje ne zna kako drugačije da ispolji nego tako što će sve to završiti na tebi. Iz tvoje priče nam deluje da si već pokušavala da razgovaraš sa njom na tu temu i da nije baš upalilo, pa ti savetujemo da kasnije probaš ponovo da joj objasniš sve – kako se osećaš, koliko te to pogađa, koliko ti je važno njeno mišljenje i njena podrška itd. Ono što je važno da zapamtiš jeste da ti nikako nisi kriva za te stvari koje govori i da ništa što kaže nije istina. Ti si u pravu za sve što kažeš o svom izgledu, i super je što si samopouzdana i sigurna u to kako izgledaš, i tako treba i da nastaviš da razmišljaš! Super si takva kakva si, i treba da budeš ponosna na to. Znamo da je jako teško ignorisati stvari koje ti priča jer ti je majka vrlo važna ličnost u životu, ali pokušaj da ne shvataš lično stvari koje ti priča i da uvek podsećaš sebe da to nije istina i da ti nisi ničim izazvala to njeno ponašanje. Probaj, ako ikako možeš, da se skloniš kad krene tako nešto da ti priča, skloni se u svoju sobu ili negde, i izignoriši sve što ti kaže. Znamo da je jako teško i da te mnogo pogađa, ali možda joj to bude dodatni znak da shvati da njeno ponašanje nije ok. Kasnije obavezno pokušaj ponovo da joj sve objasniš i da je zamoliš da promeni svoje ponašanje. Ako postoji mogućnost da se osloniš na nekog drugog odraslog iz porodice, iskoristi to i zamoli da ti pomogne da probaš da rešiš problem sa majkom. Nadamo se da će uskoro biti bolje. Srećno!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Getty

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.