SOS: Krećem u 1. razred srednje i volela bih da ostavim dobar utisak

Dragi Hej, za dve nedelje počinje škola. Ja sad krećem u 1. razred srednje škole. Volela bih da ostavim dobar utisak u društvu, ali i kod profesora. Nisam toliko stidljiva, ali nisam ni samouverena. Želim da budem opuštena i spontana, ali se plašim de ne preteram. Takođe bih volela i malo da se sredim, da prekrijem bubuljice puderom, ali se plašim da ću se oznojiti i od straha i od vrućine. Ja imam problem, da kada se upoznajem sa nekom osobom, uglavnom je spopadam sa nekim glupim pitanjima. Ne znam kako da započnem razgovor sa nekim. Da li možete da mi date neke savete kako da prebrodim prve dane škole? Hvala u napred <3

SAVET: Sasvim je normalno da budeš pomalo nervozna oko polaska u srednju jer ti je to sasvim novo iskustvo, ali deluje da ti previše brineš i previše razmišljaš o tome. Potpuno razumemo zašto je to tako, ali želimo da znaš da nema potrebe za tim jer će sve proći i više nego ok. U redu je da se malo našminkaš i središ za prvi dan, a ako ne preteraš sa šminkom nema razloga da brineš da će se istopiti. Pokrij samo taj deo sa bubuljicama, i možeš da staviš malo maskare na primer, i to je to. Budi svoja i nemoj da se trudiš da se predstaviš drugačijom nego što jesi, jer ćeš svakako provesti 4 godine sa tim društvom i prilično ćete naučiti jedni o drugima. Savetujemo ti da dišeš duboko i pokušaš da se opustiš. U redu je da prvih par dana bude malo čudno i da ne znaš kako da se ponašaš, ali ti predlažemo da pokušaš da ispratiš situaciju i da se ponašaš u skladu sa tim šta se oko tebe događa. Kao što si i sama rekla, pokušaj da budeš spontana i da ne razmišljaš mnogo unapred o tome šta ćeš da uradiš i kako ćeš da se ponašaš. Ako osetiš da u nekom trenutku baš ne znaš kako da započneš razgovor, to je u redu i nemoj da forsiraš sebe oko toga. Zapamti da se i drugi osećaju slično kao i ti, i da ćete zajedno prebroditi ovu veliku promenu. Samo probaj da se opustiš što više i da što manje brineš. Što se profesora tiče, samo budi kulturna i dobro će proći. U prvih par dana će sve leći na svoje i izdvojiće se neko iz odeljenja sa kim ćeš se družiti više nego sa ostalima. Želimo ti sreću!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.