SOS: Loše se oseaćam zbog asimetrije lica

Uvek mi pomognete, nadam se da ćete i sada. Samopouzdanje mi je na nuli zbog asimetrije lica. Znam da ne postoji osoba sa simetričnim licem, ali ja bukvalno imam dve potpuno različite strane. Na fotografijama se to užasno primećuje. Desna strana lica mi je lepa, dok je leva potpuno druga priča. Leva obrva mi je viša od desne i levo oko mi je takođe viđe od desnog. Leva strana mi je cela nekako “smorena”. Uvek spavam na levoj strani pa je možda zbog toga? Da li mogu to da promenim? Stvarno se loše osećam. Volim da se slikam, ali uvek krijem lice jer se na fotografijama baš primećuje…

SAVET: Oduvek smo sami sebi bili najveći kritičari. Često smo primećivali stvari kod sebe koje drugi nisu, a neretko smo umeli svi mi sebi da pripisujemo neke loše stvari ili osobine koje prosto ne postoje. Upravo period u kom se ti nalaziš je između ostalog po tome prepoznatljiv. Sebi nalaziš mane koje možda ni ne postoje. Slažemo se da ne postoje simetrična lica, niko od nas nije skroz simetričan, a opet zaista malo ljudi ima toliku asimetriju o kojoj ti govoriš. Ipak, ako ti to toliko smeta, postoje trikovi, mahom se tiču šminke. Prvo oblik obrva dosta utiče na izgled lica. Ukoliko imaš sa tim problem, naravno da možeš sama da probaš da rešiš ali najbolje bi bilo da zakažeš kod kozmetičara termin oblikovanja obrva. Pored toga ako smatraš da ti je jedno oko spušteno, možeš voditi računa o tome kako se šminkaš i možeš se potruditi da šminkom zamaskiraš to što ti smeta. Međutim, mi zaista verujemo da jedino ti to primećuješ i da zaista nema potrebe da se toliko oko toga smaraš, no svakako ponudili smo ti neke savete i nadamo se da će ti neki od njih uroditi plodom.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.