SOS: Mama mi nabija kompleks niže vrednosti sa raznim uvredama

Dragi Hej, bilo bi mi od velike koristi ako bi ovo postavili na sajtu. Stvar je u tome što sam ja krupnije građe i dosta dece su me ranije zadirkivala zbog toga. Prešla sam preko toga. Zatim je u poslednje vreme mama krenula da mi nabija kompleks niže vrednosti sa raznim uvredama: vidi na šta ličiš, pitam se za koga ćeš se ti udati ovakva itd… Stvarno me pogađaju ovakve reči iz razloga što mi je bliska. Pokušala sam da popričam sa njom, ali neće da me sasluša do kraja i uvek misli da je ona u pravu. Tata je u lošim odnosima sa njom. Nadam se da ćes mi pomoći ako je to ikako moguće.

SAVET: Nažalost, bliski ljudi ne mogu uvek da nas razumeju, i onda pokušavaju da ono što smatraju našim problemima reše na neki njihov način, pa rade i govore stvari koje nas povređuju. Iz svega što si rekla, zvuči kao da je problem baš u tvojoj majci, sa tobom problema nema. Zvuči kao da si ti OK sa svojom građom, što je odlično, i poenta i jeste da na sebi menjamo nešto samo ukoliko nam se to ne dopada. Pošto ponekad ne možemo da promenimo ljude oko sebe, rešenje je u tome da promenimo način na koji ćemo posmatrati njihovo ponašanje prema nama. Kada ti govori takve stvari, pošto već ne sluša kada joj kažeš da te to povređuje, probaj samo da se skloniš i da je ne slušaš. Važno je da znaš da to što priča nije istina, i nemoj to da usvajaš. Voli sebe kakva jesi i ne daj da te bilo kakve negativne izjave poljuljaju. Kada vide da si samouverena i zadovoljna sobom, i to će se polako smanjiti. Ukoliko ti je tata veća podrška, osloni se slobodno na njega i pričaj o tome, biće ti dosta lakše.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.