SOS: Mama me ne pušta da putujem u inostranstvo

Hej! Imam jedan problem, pa se nadam da možete da mi pomognete. Naime, od 19.do 21.maja sam bila na razmeni učenika u Makedoniji i bilo je stvarno super. Iako decu odatle znam vrlo kratko, jako smo se zbližili.Oni ovde dolaze tek marta sledeće godine, i to samo neki, kod kojih smo bili mi, deca iz Srbije, a krivo mi je što neće doći i neki koje sam samo onako upoznala,a jako ih zavolela. Zato sam želela da za letnji raspust odem u Makedoniju da se vidimo, i oni jedva čekaju. Ima i ko da me odvede, moj deka u julu ide baš u taj grad, ali postoji jedan problem. Mama mi ne da da idem, probala sam da razgovaram sa njom, ali ne pristaje, a ne znam iz kog razloga. Molim te pomozi, stvarno bih volela da ih uskoro sve vidim ponovo.

P. S. Deku još nisam pitala da me povede, pa mi molim te reci kako da ga najlakše pitam, a da on pristane bez premišljanja.

SAVET: Probaj opet da popričaš sa mamom o tome jer sve i da pitaš deku, čak i da on želi da te povede, sigurno to neće uraditi bez maminog pristanka. Zbog toga je neophodno da sa njom popričaš o tome. Reci joj da ti je veoma stalo da vidiš tu decu, međutim samo to što ćeš reći je neće ubediti jer se kao i svaka majka brine za sigurnost svog deteta. Stoga veoma je bitno da joj ukažeš na to da si svesna da je možda bezbednost problem zbog kog ona ne želi da te pusti da ideš tamo. Pitaj je šta bi joj pomoglo da promeni mišljenje. Možda ako deka ide u isti grad ti možeš da spavaš tamo gde i deka spava, a da se preko dana i uveče družiš sa društvom. Takođe jedna stvar koja bi mogla da pomogne je da da možda preko skajpa upoznaš mamu sa drugarima, ali i sa roditeljima tvojih drugara. Ukoliko tvoja mama bude njih upoznala i bude pričala sa roditeljima te dece, lakše će se odlučiti da te pusti jer će se možda osećati sigurnije u vezi sa tvojim boravkom tamo.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.