SOS: Mama se stalno dere na mene, pomišljam na najgore

Dragi HEJ!, nadam se da ćeš mi pomoći. Imam jedan veliki problem sa mojom majkom. Kada god pokušamo normalno da komuniciramo, ona uvek krene da se dere, na svaku moju reč mora da podvikne. Često se svađamo zato što je uporna i nikada ne želi da me sluša. Takođe imam i mnogo starijeg brata koga ona na neki način stalno brani. Svakog dana kada se vrati sa posla, a ja iz škole, kuća je u haosu i uvek, po celi dan se meni dere. Moja mama je jako depresivna osoba i kada god me nešto pita, ja kako god joj odgovorim ili ćutim njoj se nikad ne sviđa odgovor. Znam da me voli i da je dobra, ali od buke i panike koju ona pravi mene non stop boli glava i sve češće mi dođe da se ubijem. Kada moj otac nije kući, njoj bukvalno niko ništa ne sme da kaže s obzirom da otac radi u inostranstvu. I svaku noć plačem i imam osećaj krivice, a znam da ni za šta nisam kriva i baš zbog toga dođe mi da sama sebi sudim, i ako sam pozitivna i vedra osoba. Nadam se da ćete mi pomoći, bila bih puno zahvalna.

SAVET: Jako nam je žao što se tako osećaš i što prolaziš kroz to. Kao što i sama vidiš, ti apsolutno nisi kriva ni za šta od toga, i ne treba da osećaš krivicu! Ko zna iz kojih razloga je tvoja mama toliko nervozna i uznemirena, i verovatno si joj ti najbliža u kući, pa nekako sve na tebi završi. I to nikako nije okej. Ipak, nikako nemoj da pomišljaš na to da sebi nešto uradiš, jer to nije nikakvo rešenje! Razumemo da ti je svega dosta, ali nemoj sada da odustaješ od toga da situaciju rešiš. U razgovoru sa njom, ti nikako nemoj da vičeš, već pokušaj da zadržiš normalna ton, bez obzira na to koliko ona viče. Pokušaj da budeš uporna u zahtevu da te sasluša, i nemoj da odustaješ dok ne pristane. Zamoli je da ti da 5 minuta da joj ispričaš sve, a da te ne prekida. Naglasi joj da ti je tako nešto izuzetno potrebno i da tako više ne možeš. Ako uspeš u toj nameri, objasni joj kako se osećaš i na šta pomišljaš, i reci joj kako više ne možeš to da izdržiš i želiš da se nešto konačno promeni. Ako ni to ne uspe, probaj da se obratiš nekom drugom za pomoć ko bi mogao da ti pomogne da “dopreš” do nje. Ako imaš bar kakav takav odnos sa bratom, probaj da popričaš s njim. Ili sačekaj da se tata vrati iz inostranstva, uhvati ga nasamo i ispričaj mu kakva je situacija kod kuće kada on nije tu. Objasni mu kako sve to utiče na tebe i kako ti je potrebno da se nešto promeni. Pored toga, potrudi se da ne shvataš lično sve to što ti ona priča, i da se na neki način isključiš od toga, jer ti sigurno nisi razlog svemu tome, i to moraš da imaš na umu! Sigurni smo da možeš doći do rešenja koje će ti olakšati odnos sa mamom, samo budi uporna i traži pomoć od ostatka porodice. Nikako nemoj da odustaješ!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.