SOS: Mama vara tatu

PROBLEM: Dragi HEJ! Imam jedan stvarno veliki problem i ne znam kome da se obratim, pa se nadam da mi ti možeš pomoći. Moji roditelji se nisu venčali, ali imaju mene i brata (4). Meni je to okej. Često se svađaju, a ja to ne mogu da podnesem, ali ima dana i kada se super slažu. I odskorije nam ponekad dolazi neki mamin kolega, ali samo kad tata nije tu. I fin je lik. Videla sam da se mama često dopisuje sa njim i bilo mi je malo sumnjivo, toliko se ni sa tatom ne dopisuje. Jednom kad je otišla da se kupa, ja sam joj uzela telefon i videla njihove poruke i bile su, ne znam kako da ti opišem, ali previše za nekoga ko je samo kolega. I tu sam se zgranula. Onda, pre neki dan mama je bila na nekoj proslavi i zaboravila telefon kod kuće, ja sam ga uzela i malo istraživala i u galeriji našla sliku gde se njih dvoje ljube. Tu sam se tek zabrinula, prvo za tatu jer mi ga je žao, a onda i za celu porodicu, jer šta ako mama ode od tate i počne da živi sa tim čovekom, i onda ćemo brat i ja morati da budemo i kod tate i kod njih. Ne želim da se to desi, ili šta ako nas skroz napusti ili… neću ni da pomislim šta bi sve moglo da se desi. Sve me to plaši i ta slika mi ne izlazi iz glave. Molim te, pomozi mi, ne znam šta da radim. Mrzim mamu!

SAVET: Verujemo da želiš da budu u dobrim odnosima i da ne želiš da niko od njih dvoje pati i trpi onog drugog. Za tebe je najbolje u ovom trenutku da se sklanjaš od njihovih svađa i pokušaš da živiš normalno. Okreni se onome što voliš i u čemu uživaš. Ne zaboravi na učenje i školu. Ne dozvoli da problemi između dvoje odraslih utiču na tvoju budućnost. Možeš se obratiti i razrednoj ili psihologu u školi i sa njima podeliti kako se osećaš povodom čestih svađa kod kuće. Zaposleni u školi znaju kako da pomognu deci u takvoj situaciji, jer mnoga deca prolaze kroz porodični nesklad, a tebi je povremeno potrebno razumevanje od odraslih kada se umoriš od svega.

A što se tiče odnosa među tvojim roditeljima, očigledno je da imaju mnogo problema, ali za koje nije kriva samo tvoja mama. Oboje zatvaraju oči pred stvarima koje treba da menjaju. Probleme ne rešavaju, i sada ste brat i ti na neki način deo nečega što nije vaš problem. To je razlog zašto se osećaš uplašeno i teško ti je da razumeš do kraja šta se dešava među njima i kuda sve to vodi. To je isto kao što odraslima nije uvek jasno zašto se deca svađaju, tako i deci nije jasno šta se dešava u životima odraslih. Zato, koliko god da ti je teško, drži se podalje, ne preturaj po životima odraslih. Nije na tebi da se mešaš. Čak i ako te pitaju šta bi trebalo da rade, imaš našu dozvolu da ih odbiješ i ne učestvuješ u tome. Time ćeš ih ohrabriti da shvate da su oni stariji i da treba da brinu sami o sebi. Možda problem koji imaju ne mogu da reše sami i potrebna im je stručna pomoć gde bi imali prilike da misle na miru i da nađu način kako zajedno da žive ili pak odvojeno, a da pritom ostanu u dobrim odnosima.

I na kraju, još jedna važna stvar je ta da, šta god da se dešava među tvojim roditeljima, ti i tvoj brat uvek ćete biti njihova deca. To se nikada ne može promeniti. To je veza i ljubav koja traje večno.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.