SOS: Mama viče na mene i tuče me

Ćao dragi HEJ! Od skoro te čitam, pa nisam sigurna gde bih ti se tačno mogla obrati pa ću preko poruke. Dakle imam 13 godina i već sam u jednom dobu puberteta… Međutim moja mama je jedan jako veliki problem… Ona u kuću unosi jako veliku negativnu energiju… Živim još sa tatom i starijom sestrom, i njih takođe stalno kritikuje, ali na mene ima pik! Za svaku moju malu grešku ona se dere na mene, tuče me i stvara modrice… Takođe sam imala i dečka ali više nemam zbog nje. Ja i taj dečko smo se poljubili, samim tim sam i imala first kiss a nisam njoj smela da kažem jer sam znala da će da me tuče… Ona je naravno čačkala po mom telefonu i to saznala… Nakon toga me je istukla i još me naziva groznim imenima (onim ružnim što nisu za javnost)!!! Na kraju mi je zabranila da budem sa njim u vezi! Pokušala sam da mu objasnim ali on je samo rekao da ga nije briga i okrenuo mi leđa… Jedino kome se mogu ispovedati je moja BFF tako da mi je ona mnogo puta pomogla da se smirim. Nadam se da ćeš mi ti pomoći i dati neko rešenje!! Nadam se tvom odgovoru!! Volim te punooo xoxoxo

SAVET: Žao nam je što prolaziš kroz to! Važno je da znaš da ti nisi kriva za njeno ponašanje, i da ona sve to radi ko zna iz kojih razloga. Možda je nervozna i ima neke probleme, pa sve njene frustracije završavaju na vama. To svakako nije okej s njene strane. Predlažemo ti da pokušaš da popričaš sa tatom o tome i da zatražiš podršku od njega, možda on može da popriča sa njom i da joj kaže da više ne radi takve stvari. Takođe, možda možeš i od starije sestre da dobiješ podršku. Jer ipak nisi sama, vas je troje, i verovatno je da tata može bar nešto da učini. Sem toga, kad god je mama nervozna i krene da viče, predlažemo ti da se, ako je ikako moguće, skloniš u svoju sobu ili negde drugde gde je nećeš slušati. Što se tiče momaka i drugih stvari koje ne bi želela da ona zna, sačuvaj to za najbolju drugaricu kad već imate tako dobar odnos. Čuvaj sebe i pokušaj da ne shvataš lično njene uvrede i stvari koje kaže jer nisu istinite, već ih ona kaže u trenutku razjaresnosti. Neće uvek biti tako, kad porasteš moći ćeš više da se zauzmeš za sebe, a do tad se oslanjaj na tatu i sestru.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Shutterstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.