SOS: Mislim da imam problem sa kožom jer sam pre dve godine izgorela na suncu

Puno puta sam vam pisala i uvek ste mi pomogli pa se nadam da ćete i sad. Pre dve godine sam izgorela na suncu, najviše po licu i mislim da tek sad vidim posledice. Na suncu vidim linijice po licu, najviše po čelu i nosu. Ne znam da li to mogu da nazovem bore. Linije su plitke, ali ja mislim da se dosta vide. Ja ih tako vidim u ogledalu. Kad sam rekla mami da želim sa idem kod dermatologa ona je rekla da umišljam i da je ona tako preuveličavala stvari kad je bila mojih godina. Ja stvarno mislim da imam problem. Kad pogledam drugarice, sve imaju lepu kožu, sjajnu, bukvalno glatku kao staklo. Ne znam šta da radim, pošto od dermatologa izgleda nema ništa. Već duže vreme mažem gel od aloje vere iz apoteke, ali ne pomaže. Koža mi nekako nije zategnuta, kao da se opustila. Da li imate neki savet?

SAVET: U pubertetu smo skloni tome da stojimo dugo ispred ogleda i zagledamo „nesavršenosti“ na licu i telu, i u tom smislu je tvoja mama u pravu. Takođe smo skloni da se poredimo sa drugima i da nam izgleda kao da su svi drugi lepši od nas, da imaju lepšu kožu, manje bubuljuca i samim tim i manje problema. Ipak, iako to sad ne izgleda tako, takvi problemi su najčešće samo u našoj glavi, u našim mislima. Dobra vest je da je sve to samo privremeno, i trebalo bi da uskoro prođe i da manje misliš o tome. Verovatno to što ti vidiš na licu niko drugi ne primećuje, jer da je nešto ozbiljnije, mama bi te zaista odvela kod doktora. Malo je verovatno da ima veze sa tim što si izgorela na suncu, jer se koža regeneriše, pogotovo kad tako predano vodiš računa o njoj. Možeš da nastaviš da redovno čistiš kožu, koristiš kreme za lice i druga sredstva koja pomažu finom održavanju kože. Ukoliko ti se baš nešto na licu ne sviđa, možeš da iskoristiš puder ili toniranu kremu da to pokriješ, i pokušaj da misli zaokupiš nečim drugim, jer ćeš na taj način manje razmišljati o tome, a imati više vremena da se posvetiš aktivnostima koje voliš.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.