SOS: Mislim da nemam za šta da živim

Svaki dan mi je sve teže. Više ne želim da živim. Svakodnevno mi je histerija u kući jer su svi puni kompleksa koje na mene istresaju (ne fizički). Roditelji me neprestano kontrolišu. Pošto se u mojoj porodici baš svi bave nekim sportom za njih druga profesija ne postoji. Volim glumu, pisanje, pevanje… Pisanjem se bavim još od 11. godine i uglavnom imam depresivne pesme ili priče jer nemam nikoga kome se mogu ovako poveriti pa svoje misli prenosim na papir. Imam 15 godina. U mojoj školi samo kruže tračevi, ako nisi “popularan” onda si niko i ništa pa ti svi svašta govore. Iskreno družim se sa dosta njih ali niko mi nije najbolji prijatelj, nikome se ne mogu poveriti ili pričati o bilo čemu jer se kod nas sve širi. Pojedini vršnjaci mi redovno govore da se ubijem i iskreno mislim da nemam za šta da živim. Ovo mi se dešava od 11. godine i postala sam jako depresivna. Često zadržavam suze pa na kraj doživim napad panike… Treba mi hitno vaš savet!

SAVET: Žao nam je što kroz to prolaziš. Sama si verovatno svesna da je deo tog tvog poimanja da te niko ne razume deo adolescentnog perioda u kome se nalaziš, ali svakako ima tu nečega što je prosto deo tebe i tvojih problema. Sve ovo što doživljavaš godinama unazad ne bi trebalo sama da nosiš i sama sa tim da se boriš. Zato ti predlažemo da potražiš pomoć. Možda psihijatar, psiholog ili psihoterapeut ti može mnogo pomoći. S obzirom na to da si pametna devojka, verovatno si svesna koliko ti stručanjak može pomoći čak samo i razgovorima da središ svoj život skoro onako kako ti želiš. Stoga, čim pre se obrati barem školskom, ako ne psihologu u domu zdravlja. Sigurni smo da će ti to pomoći, samo traži pomoć i nikako se ne bori sama protiv tih vetranjača.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.