SOS: Mlađa sestra mi se ruga ili me udara, a roditelji sve to tolerišu jer kažu da je mala

Ćao, Hej! Imam 13 godina i imam problem koji roditelji ne žele da saslušaju. Imam mlađu sestru. Kad god joj ja nešto kažem ona se na to poruga ili me udari. Moji roditelji kažu “Pusti je ona je mala”. I tada se ja naljutim i odem u sobu i plačem. Taj problem ne mogu da rešim. Stalno kada sednem da razgovaram sa njom i pitam je zašto to radiš ona kaže “Zato što hoću”. Zašto ona to radi? Kako joj mogu pomoći? Ni sama ne znam kako. Možeš li mi pomoći?

SAVET: U zavisnosti od toga koliko je mlađa sestra, i želiš da pričaš sa njom, možeš probati da joj pristupiš drugačije nego do sad. Ne možeš biti sigurna zašto to radi, možda na taj način pokušava da pokaže da joj je potrebna pažnja, možda joj je iz nekog razloga samo zanimljivo da to radi, ili možda nije ni svesna značenja toga što uradi ili kaže. Ako je mnogo mala, ova treća mogućnost je najverovatnija. Ono što ti možeš da pokušaš jeste da joj se malo više približiš. Probaj da je zainteresuješ npr. nekom igrom koju ćeš igrati sa njom, ili ako je starija, razgovorom o nekoj temi koja je njoj bliska. Takođe, pokušaj da je ne grdiš sleći put, već da joj objasniš tako da može bar delimično da te razume. Npr. da joj kažeš da si jako tužna kad ti se ruga, i da te mnogo boli kad te udari. I uopšteno, moglo bi da pomogne ako provodiš nešto više vremena sa njom i govoriš joj o tome kako se osećaš i kako bi ona trebala da postupi u tim situacijama, umesto što te udari. Ovo verovatno neće uspeti iz prve, pa je potrebno da budeš strpljiva, ali ako ne upali ni posle više pokušaja, ponovo se obrati roditeljima i kaži im da si probala i drugačije, i da misliš da bi bilo ok da nešto zajedno preduzmete po tom pitanju. Važno je da budeš iskrena sa njima i kažeš tačno onako kako se stvari dogode, da npr. roditelji ne bi pomislili da to govoriš iz npr. nekog osećaja ljubomore ili nešto slično. U svakom slučaju, više vremena provedenog sa mlađom sestrom, ali tako da se više povežete nego ranije, može ti biti dobar način da poboljšate odnose.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.